2021. július 28.,
szerda, Szabolcs napja

Az oroszok is felmondták a nukleáris leszerelési egyezményt

Hír TV

2019. február 2., szombat 12:36, frissítve: szombat 19:03

Oroszország nem veszt részt fegyverkezési versenyben, de erőteljes választ ad az amerikai lépésre – ezzel indokolta az orosz elnök azon döntését, amellyel felfüggesztette részvételét egy, Amerikával kötött atommegállapodásban. Washington pénteken tette meg ugyanezt, arra hivatkozva, hogy az oroszok évek óta nem tartják be az egyezményt.

Feszülten érkezett a rövid elnöki tájékoztatóra Vlagyimir Putyin. A külügyminiszter és a védelmi miniszter társaságában jelentette be, hogy Oroszország három évtized után felfüggeszti részvételét a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló úgynevezett INF-szerződésben.

„Tükörválaszt fogunk adni. Amerikai partnereink bejelentették, hogy felfüggesztik részvételüket a szerződésben, így most mi is felfüggesztjük azt. Azt is bejelentették, hogy ehelyett felerősítik kutatási és fejlesztési tevékenységüket, így mi is ezt fogjuk tenni” – közölte az orosz elnök.

 

 

Az amerikai külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy felfüggeszti a szerződésből eredő kötelezettségvállalásait. Egészen addig, amíg Oroszország vissza nem tér a szerződés teljesítéséhez. Amerika ugyanis azt állítja, hogy Moszkva négy éve szándékosan megsérti az egyezményt egy manőverező robotrepülőgép tesztelésével.

 

Moszkva ezt tagadja, viszont ugyanezzel vádolja Washingtont: vagyis, hogy manőverező robotrepülőgépek indítására is alkalmassá tették – a szerződés megsértésével – a Lengyelországba és Romániába telepített rakétaelhárító rendszerüket.

 

Vlagyimir Putyin úgy vélte: Amerika nem hajlandó a leszerelés folytatására, sorra kilép nemzetközi szerződéseiből, és láthatóan a nemzetközi biztonsági rend megbontására törekszik. „Egyetértek a védelmi miniszter úrral: ezért kérem is, hogy kezdjék meg a Kalibr típusú, tengeri indítású manőverező repülőgépek szárazföldi változatának kifejlesztését, és egy szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú, hiperszonikus rakétának a tesztelését” – tudatta Putyin.

Az INF-szerződést 1987 végén írta alá Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov. Óriási szerepe volt a hidegháború lezárásában. A megállapodás alapján a szemben álló felek leszerelik az atomtöltettel felszerelt, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáikat, illetve abbahagyják tesztelésüket.