2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Puccs Venezuelában: Maduro szerint leverték a lázadást

A puccs megbukott és a venezuelai hadsereg az egész országot ellenőrzi. Ezt Nicolas Maduro venezuelai elnök közölte nemzetéhez intézett televíziós beszédében. Caracasban hajnaltól egészen éjszakáig voltak összetűzések az ellenzéki tüntetők és a hadsereg között, amelyben több mint 70-en megsebesültek. Ma országszerte újabb tüntetéseket hirdettek; utcára vonulnak az ellenzék és a hatalom támogatói is.

  • Puccs Venezuelában: Maduro szerint leverték a lázadást

Nicolas Maduro elmozdítására a magát Venezuela törvényes vezetőjének tekintő Juan Guaidó hirdetett puccsot kedd hajnalban. Az ellenzéki vezető a Twiterre feltöltött videoüzenetében azt állította, hogy a hadsereg is őt támogatja, ezért az embereket arra kérte, hogy vonuljanak utcára és követeljék a hatalmat bitorló Maduro és társai menesztését.

Kora reggel már el kezdtek özönleni az emberek a La Carliota katonai légibázisra, ahol Guaidó videoüzenetét rögzítette. A katonák könnygázzal próbálták oszlatni a tömeget, de a helyszínre egyre többen érkeztek. Az emberek üdvrivalgással fogadták azokat az egyenruhásokat, akik átálltak hozzájuk. Később tűzpárbaj tört ki a hatalomhoz hű katonák és a tüntetőkhöz csatlakozott társaik. A katonai bázishoz vezényelték a Nemzeti Gárda vízágyúit és páncélos járműveit. A tüntetők kövekkel, botokkal és Molotov koktélokkal támadtak rájuk, mire az egyik jármű a tiltakozók közé hajtott.

Több tucat embert lőtt sebekkel vittek kórházba.

A hatalom megingott, és már készen állt a felszállásra az a repülőgép, amely Nicolas Madurót Kubába szállította volna. Az amerikai külügyminiszter az oroszokat vádolta azzal, hogy Madurót maradásra bírták és ezzel a válságot kiterjesztették.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren arról írt, hogy kubai katonák is vannak az országban, ezért teljes embargóval fenyegette meg a szigetállamot. Havannában tagadták Trump vádjait. Azt azonban bizonyosan lehet tudni, hogy Venezuelában több száz orosz katona és zsoldos tartózkodik, ők az ellenzék szerint Maduró biztonságáról gondoskodnak.

Caracasban késő estig tüntetek az emberek.

A hatalom azonban lassan felülkerekedett. Az országban lekapcsolták a CNN és a BBC hírcsatornák közvetítését. Nicolas Maduro elnök pedig televíziós beszédet intézett nemzetéhez. Ebben arról beszélt, hogy a katonaság helyre állította a rendet. Juan Guaidó május 1-ére újabb tüntetésekre hívta híveit, de a rendszer támogatói is utcára vonulnak majd Caracsaban és a vidéki településeken.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!