2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Külföld

Potápi: Csak az összefogás biztosíthat erős magyar érdekképviseletet

A külhoni magyar közösségek egyre inkább belátják, hogy csak az összefogás biztosít erős érdekképviseletet, és ahol ez az összefogás elmarad, ott a magyarok nem tudják azokat az eredményeket hozni, amelyek a számarányukból következnének, és ezt bizonyítják az idei Kárpát-medencei választások is - hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a 2020 - az erős magyar közösségek éve vajdasági záróeseményén szerdán Szabadkán.

  • Potápi: Csak az összefogás biztosíthat erős magyar érdekképviseletet

Hozzátette: a Kárpát-medencei magyar intézményrendszerhez nemcsak az oktatás vagy a kultúra, hanem a gazdaság és a politika, a politikai érdekvédelem is hozzátartozik, ez pedig nem képzelhető el erős magyar pártok nélkül.

Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy szinte minden Kárpát-medencei magyar közösséget érintettek az idén valamilyen választások, és bebizonyosodott, hogy ott tudtak a magyar pártok sikert elérni, ahol nagy volt az összefogás. Külön kiemelte a Vajdaságot, amely a véleménye szerint példaként szolgálhat a többi magyar közösség számára, hiszen a kilencvenes években a magyarság és az ország is válságban volt, azóta pedig jelentősen meg tudott erősödni.

A vajdasági magyarság harminc év alatt jelentős erőre tett szert, jó eredményeket tudott felmutatni, idén pedig a Vajdasági Magyar Szövetség történelmi sikert tudott elérni, és a korábbi jó eredményeket is felül tudta múlni, ami úgy valósulhatott meg, hogy törekedett az összefogásra, és ragaszkodott az erős érdekképviselethez.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a következő év a nemzeti újrakezdés éve lesz, és a 2020-ra tervezett programokat jövőre szándékoznak megvalósítani.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a vajdasági magyar közösség nagyon várta a 2020-as esztendőt, a trianoni békeszerződés 100. évfordulóját.

Ebbe a várakozásba természetesen félelem is vegyült - tette hozzá, hiszen felmerült, hogyan lehet ezt az évfordulót méltóképpen ünnepelni, bizonyítani tudják-e, hogy összetartó nemzetet képeznek, hogy a nemzetrészek elég erős közösséget alkotnak-e, illetve hogyan fogadja a többségi nemzet az ünneplést. Mindezt a félelmet tetőzte később a járvány, amely mindent felborított, és a szokásos tevékenységeket is vissza kellett fogni - fűzte hozzá a VMSZ elnöke. Ehhez kapcsolódóan még kiemelte: ez az év bebizonyította, hogy a közösséget alkotók felmenőinek és pedagógusainak áldozata és vállalása nem volt hiábavaló.

Pásztor István szerint a koronavírus-járvány első hullámában tapasztalt összefogás azt bizonyította, hogy a vajdasági magyar közösség erős magyar közösség, amely segít tagjain, de másokon is, akik velük együtt élnek. Ezt erősítette meg a júniusi választási eredmény is - tette hozzá.

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke politikai értelemben sorsfordítónak nevezte az idei esztendőt, mert korábbi folyamatok fordultak meg.

"Az elmúlt több mint tíz évnek a tendenciája a folyamatos erővesztés, visszaszorulás volt, és az idei év ezt fordította meg, mégpedig szembeötlő, drasztikus, megkérdőjelezhetetlen módon" - magyarázta Pásztor István, aki szerint a politikusok mellett mindez leginkább a vajdasági magyar embereknek köszönhető, akik mindenki számára azt üzenték, hogy nem kívánnak lemondani a szülőföldön való boldogulás lehetőségéről.

Pásztor István köszönetet mondott a magyar kormánynak a folyamatos támogatásért, valamint azért a regionális politikáért, amely a vajdasági magyarságot is erősíti.

A sajtótájékoztatót követően Potápi Árpád János és Pásztor István átadta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának babacsomagjait, a Miénk a város! című játék idei vajdasági győzteseinek a Csodasarok-nyereménycsomagokat, a Digitális témahét című informatikai vetélkedő különdíjasainak nyereményét, a Szakma Sztár Fesztivál 2020. évi szakmai tanulmányi versenyének díjait, valamint a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjakat. Ez utóbbi elismerést idén a Vajdaságból hét és fél évtizedes munkásságáért a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület, öt évtizedes tevékenységéért a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület, valamint kiemelt jelentőségű munkájáért Ágoston András vajdasági magyar jogász, újságíró és politikus érdemelte ki.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy 7 millió dollár értékű ügyben folyik – jelentette kedden az ukrán média.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!