2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Potápi Árpád: Ne legyenek illúzióink, a magyarok ügyét csak a magyarok fogják képviselni

Most az a feladatunk, hogy a magyarság eddig felépített intézményrendszerét és hálózatát tovább működtessük, és ehhez erős magyar érdekképviseletre van szükség Erdélyben is - emelte ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombat este Torockón.

  • Potápi Árpád: Ne legyenek illúzióink, a magyarok ügyét csak a magyarok fogják képviselni

Ne legyenek illúzióink: a magyarok ügyét csak a magyarok fogják képviselni - jelentette ki Potápi Árpád János a Duna Napok záróeseményeként rendezett Összetartozás koncert előtt ünnepi beszédében.

Június 9-én önökön a sor, hogy megmutassák az erdélyi magyarság valódi erejét, és biztosítsák az erős magyar érdekképviseletet Romániában és Brüsszelben egyaránt - mondta, és azt kérte: mutassák meg, hogy a magyarság ma is olyan erő, amellyel számolni kell.

Potápi Árpád János kiemelte: több mint 100 évvel Trianon után nemzetünk nemcsak megmaradt, de erősebb és összetartóbb, mint valaha.

Rámutatott: június 4-e ma számunkra már nemcsak a gyász és a veszteség napja, ezen a napon nemzetünk erejét és egységét ünnepeljük. Azt az erőt, amelynek köszönhetően az elmúlt évszázad során egymástól elválasztva, a legnagyobb nehézségek közepette is sikerült megőriznünk anyanyelvünket, hagyományainkat és kultúránkat - fejtette ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Azt mondta: Wass Alberttől megtanultuk, hogy "a történelem kereke gyakorta fordul, és néha jót fordul és néha rosszat". "A mi dolgunk, hogy a rosszra fordult kereket jó irányba állítsuk."

Ezt tettük 2010-ben, amikor kimondtuk, hogy felelősséget viselünk a külhoni magyarságért - közölte, és felidézte a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadását, a nemzetpolitika alapjait képező szimbolikus jogszabályok elfogadását, a külhoni magyarságról való gondoskodás új szintre emelését.

Mára több mint 1 millió 175 ezer külhoni magyar nemzettársunk vált magyar állampolgárrá - ismertette és kitért arra is, hogy megtízszerezték a nemzetpolitikai célú forrásokat. Nincs olyan szeglete a Kárpát-medencének, ahová az anyaország támogatásai az elmúlt 14 év során ne értek volna el - húzta alá Potápi Árpád János.

Köszönetet mondott Altorjai Anitának, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának és a közmédia valamennyi munkatársának, amiért elhivatottan őrzik a külhoni magyarság szellemi és kulturális örökségét Csíkszeredától Beregszászon át Szabadkáig.

Altorjai Anita felidézte: a magyar közmédia a tíz éve Torockón vásárolt és felújított Duna-házat programjaival megtöltötte élettel és kulturális fesztivált szervezett. "Most, egy évtized elteltével itt a bizonyosság, milyen fontos a Duna-ház, és milyen fontos a Duna Napok" - mondta.

Emlékeztetett, a Fehér megyei településen minden évben a június 4-éhez legközelebb eső hétvégén az összetartozást ünnepli a magyarság. "Az összetartozás a szív, a lélek, a cselekedet. Az összetartozás azt jelenti, hogy minden veszedelem ellenére létezünk, mert fontosak vagyunk egymásnak" - fogalmazott.

Aláhúzta: egy nemzet vagyunk, egy nyelvet beszélünk, közös gyökereink vannak a Kárpát-medencében, ezért nyilvánította az Országgyűlés 2010-ben június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává, "mely nem csak egy szó".

"Az összetartozás élménye és valósága mindennél fontosabb, ez ad erőt, hogy megmaradjunk, hogy magunk maradjunk. Ez a Duna Napok küldetése is" - összegzett Altorjai Anita, hozzáfűzve: ezért hívták el a Kárpát-medence kiváló néptáncosait, énekeseit, népzenészeit, kézműveseit, a magyar könnyűzenei élet krémjét Torockóra.

Csécs Márton kolozs-tordai unitárius esperes, lelkész emlékeztetett: az 1990-es években néhány torockói polgár arról álmodozott, a falu főterén színpad fog állni, és magyar bandák fognak játszani rajta, s ez tíz éve valóság.

"Vagyunk, és nem kevesen" - mondta a szép számú közönségnek, majd úgy fogalmazott, a Duna-ház, a Duna Napok "olyan ügy, ami túlmutat önmagán". "Sokkalta nagyobb, mint amit mérni lehetne, és mi, akik benne vagyunk, megéljük, talán képtelenek vagyunk még kellő módon felfogni mindennek a történelmi súlyát" - fogalmazott.

Az unitárius lelkész köszönetet mondott Dobos Menyhért korábbi és Altorjai Anita jelenlegi vezérigazgatónak a rendezvényért, amelyet idén tizedik alkalommal rendeztek meg.

Deák-Székely Szilárd, a település polgármestere kiemelte: Torockón meg tudják élni a magyarságukat, "itt jó magyarnak lenni". Ugyanakkor tenni is kell azért, hogy magyarnak megmaradhassanak itt. Ezt úgy tehetik meg, hogy a jövő héten, amikor szavazni kell, a magyarságukra adják a szavazatukat, hogy ne mások döntsenek felettük - mondta.

A polgármester köszönetet mondott a Duna Médiaszolgatónak, hogy a Duna Napok mellett a Duna-házban folyamatosak a rendezvények egész évben, amelyek a közélet teljes szegmensét felölelik.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!