2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Potápi: A mai közép-európai szabadság 1956 magyar hőseinek köszönhető

A mai közép-európai szabadság 1956 magyar hőseinek köszönhető - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol beszédet mondott az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

  • Potápi: A mai közép-európai szabadság 1956 magyar hőseinek köszönhető

A Felvidéken központinak minősülő megemlékezést a Csallóköz központjának számító városban, a Diktatúrák áldozatainak emlékművénél tartották, ahol több százan gyűltek össze. Soraikban a felvidéki magyar érdekképviselet vezető politikusait és ismert közéleti személyiségeket is látni lehetett.

A nemzetpolitikai államtitkár beszédében felidézte a forradalom kezdeti eseményeit, és rámutatott: az 1956-ban megfogalmazott követelések nem voltak újak, hasonlóak voltak, mint egy évszázaddal korábban, 1848-ban, és azt célozták, amit a magyar nemzet mindig is akart: hogy sorsát szabadon, nagyhatalmaktól függetlenül alakítsa.

Rávilágított: 1956 kezdeti megmozdulásai hamarosan az egész országot lángra lobbantották, a szabadág híre a határon túli magyarokhoz is eljutott, s a vérbe fojtott forradalmat nem csak egy ország, hanem az egész nemzet gyászolta.

"Bár 1956-ban a forradalmat leverték, de mégis 56 hozta el a Felvidékre 1968-at és 1989-et is, (...) s így a mai közép-európai szabadság 1956 magyar hőseinek köszönhető" - mutatott rá Potápi Árpád János. Kiemelte: 1956-ban nemcsak a magyar szabadság, de a magyar nemzet is újjászületett, mert akkor a magyarok társadalmi osztálytól és politikai nézetektől függetlenül, bölcs döntést hozva egységesen álltak oda egy ügy mellé, mert tudták, hogy egy "fontosabb dologról van szó." Hangsúlyozta: 1956 hősei ma is arra intenek, hogy amikor a nemzet sorskérdéseiről van szó, és a közösség megmaradása a tét, akkor bölcs döntésekre van szükség és együttes erőre.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!