2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 23:00

Külföld

Porosenko jövő vasárnap vitázhat Zelenszkijjel

Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnök jövő vasárnapot választotta a Volodimir Zelenszkij ellenzéki elnökjelölttel tartandó nyilvános vitájának időpontjául.

  • Porosenko jövő vasárnap vitázhat Zelenszkijjel

"Április 14-én, jövő vasárnap várom az Olimpiai Stadionban, éppen ott, ahol Zelenszkij úr javasolta, várom őt a vita megtartására" - jelentette ki Porosenko az Ukrajina televízió adásában.

A Központi Választási Bizottság (CVK) vasárnap hirdette ki az elnökválasztás múlt heti első fordulójának hivatalos végeredményét, amely szerint egy jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét, tehát április 21-én második fordulót kell tartani. Ebben az első és a második helyezettek mérkőznek meg újra, vagyis Zelenszkij, aki a szavazatok 30,24 százalékát szerezte meg és a voksok 15,95 százalékát begyűjtő Porosenko.

Zelenszkij múlt szerdán a Facebookon közzétett videofelvételen közölte, hogy kész a nyilvános választási vitára Porosenkóval, de feltételeket szabott. Először is azt, hogy a vitát ne a köztévében, hanem a kijevi Olimpiai Stadionban rendezzék meg. Minden tévécsatornának joga legyen élőben közvetíteni, és minden újságíró jelen lehessen. Továbbá azt, hogy a jelöltek essenek át alkohol- és drogteszten. 24 órát adott Porosenkónak a válaszra.

Porosenko elfogadta a feltételeit, múlt pénteken mindketten - bár más-más klinikán - átestek a teszteken, és vérvizsgálatuk eredménye negatív lett.

A vasárnapi tévéinterjúban Porosenko a kijelentette: nem az a fontos, amit a jelöltek kijelentenek, hanem az, hogy elég erős lesz-e az elnök ellenállni az agresszor Oroszországnak, képes lesz-e megvédeni Ukrajnát mint államfő és mint a hadsereg főparancsnoka. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök gyenge elnököt akar Ukrajna élére.

Megemlítette, hogy csapatában komoly személyi változtatásokat tervez, több fiatalt vesz be. Ígéretet tett arra, hogy jelentősen növelni fogják az ország védelmi képességeit, felgyorsítják a gazdasági növekedést célzó reformokat, hazahozzák a Moszkvában raboskodó ukrán haditengerészeket, és lépéseket tesznek a béketeremtés irányba a Donyec-medencét illetően. Ezen felül már decemberben kezdeményezik, hogy a NATO írja alá a tagsági cselekvési tervet Ukrajnával.

Szavai szerint az első fordulós eredmény komoly lecke volt számára, és arra ösztönözte, hogy megvizsgálja az elmúlt öt évben elkövetett hibákat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!