2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Ponta tíz százalékot vert riválisára

A román elnökválasztáson elért gyenge eredmény miatt lemond az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Toró T.Tibor. Távozik a párt alelnöke, Szilágyi Zsolt is. Az elnökválasztás első fordulóját a hivatalban lévő szociáldemokrata kormányfő, Victor Ponta nyerte, 40 százalék körüli támogatottsággal. A politikus 10 százalékos előnnyel zárt Klaus Johannis nagyszebeni polgármester, az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség államfőjelöltje előtt - így ők ketten jutnak az elnökválasztás november 16-ai második fordulójába.

A román nemzetiségére büszke szociáldemokrata Victor Ponta vagy a megbízható és hatékony német gazda imázsával kampányoló Klaus Johannis között választhatnak a romániai szavazók november 16-án. Az elnökválasztás első fordulójának 14 jelöltjéből ők ketten mérethetik meg magukat újra.

Ponta elnöksége a szakértők szerint több stabilitást hozhat az országnak, amely éppen csak kilábalófélben van a recesszióból és a kiadáscsökkentésekből. Ugyanakkor az IMF-segélycsomag megvalósításában kétes a megítélése.

– A kormánnyal akarok együttműködni, támogatni őket mindenben. Látták, mi történik, amikor az elnök harcban áll a miniszterelnökkel. Ez sok energiát vesz el, ez egy háború. Meggyőződésem, hogy november 16-a után véget ér ez a harc – nyilatkozta Victor Ponta elnökjelölt, Románia jelenlegi miniszterelnöke.

Az ellenzéki Klaus Johannis korrektnek nevezte az exit poll felmérések által előrevetített eredményeket, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy sok román állampolgár belföldön és külföldön egyaránt nem tudta leadni szavazatát a választások rossz szervezése miatt. Nagyszeben polgármestere, akinek célkitűzése, hogy Romániát a jól végzett munka országává tegye, úgy látja: két hét múlva a román választók két lehetőség közül választhatnak: az általa képviselt „normális” Románia, valamint a Ponta által jelképezett „hazugság” Romániája közül.

– Én vagyok az egyetlen versenyben maradt jelölt, aki az igazságot, a függetlenséget és a jogszerűséget tudja garantálni – fogalmazott Klaus Johannis elnökjelölt.

Arról kedden tárgyalhat a román kormánykoalíció, hogy ki veheti át a miniszterelnöki teendőket a 2016-os választásokig, ha Victor Ponta győz az elnökválasztás második fordulójában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!