2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Pompeo az új iraki kormányfővel egyeztetett

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán telefonon egyeztetett Musztafa al-Kádimi új iraki kormányfővel, majd ezt követően Washington bejelentette, hogy továbbra is hozzájárul Bagdad iráni áramvásárlásához.

  • Pompeo az új iraki kormányfővel egyeztetett

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Mike Pompeo külügyminiszter közölte a szerdán parlamenti bizalmat kapott iraki miniszterelnökkel, hogy Washington azért hosszabbítja meg Bagdad iráni áramvásárlási engedélyét 120 nappal, hogy ezzel is elősegítse az új iraki kormányzat sikerességét.

Az Egyesült Államok már többször is meghosszabbította az áramvásárlási engedélyt, hol 30, hol 120 napra. Az amerikai külügyminisztérium a legutóbb április 26-án 30 napos időszakra hosszabbította az engedélyt. David Schenker, a tárca közel-keleti térséggel foglalkozó államtitkára akkor azt nyilatkozta, hogy amikor munkába lép "egy hiteles iraki kormányzat", azonnal megvizsgálják a hosszabb időszakra történő hosszabbítás lehetőségeit.

Irak számára létfontosságú a szomszédos Iránból érkező villamosenergia. Az Egyesült Államok az áramvásárlás engedélyezése fejében folyamatosan azt szorgalmazza, hogy a nyersolajban gazdag Iraknak - amely az OPEC-tagországok második legnagyobb olajkitermelő állama - meg kell teremtenie energetikai önellátását. A szerdán meghosszabbított engedély csakis áramvásárlásra érvényes, Irak továbbra sem vásárolhat földgázt a szankciókkal sújtott Iránból.

 

Jóváhagyta Musztafa al-Kádimi miniszterelnök kormányát az iraki parlament

Jóváhagyta Musztafa al-Kádimi miniszterelnök kabinetjét szerdán az iraki parlament a tárcák elosztásáért folytatott vitákat és féléves kormányalakítási patthelyzetet követően.

A 329 tagú parlamentben jelenlévő 266 képviselő többsége voksolt az 53 éves síita politikusra, aki a törvényhozásban mondott beszédében bejelentette, hogy új választásokat fog előkészíteni - közölte a helyi sajtó.

Kádimi kabinetje még nem teljes, mert több miniszterjelöltjét visszautasította a parlament, köztük az igazságügyi, földművelésügyi és kereskedelmi tárcák várományosait. A belügyi, pénzügyi és védelmi tárcák vezetőinek azonban sikerült megszerezniük a képviselők többségének támogatását. Az olajügyi és a külügyminiszter személyéről a voksolást elhalasztották. Összesen 15 minisztert sikerült megerősíteni tisztségében.

"Irak biztonságának, stabilitásának és felvirágzásának szavatolása az általunk választott ösvény" - írta Twitter bejegyzésében Kádimi a törvényhozás voksolását követően. Hozzátette: kiemelt ügyként fogja kezelni a koronavírus-járvány elleni küzdelmet és a hónapokig húzódó kormányellenes megmozdulásokon megölt tüntetők gyilkosainak felelősségre vonását.

Iraki tisztségviselők szerint Kádimi személye a térségben befolyásuk kiterjesztéséért küzdő Egyesült Államok és Irán számára is egyaránt elfogadható.

Kádimit, az iraki hírszerzés volt vezetőjét április 9-én nevezte ki miniszterelnöknek Barhám Száleh iraki elnök nem sokkal az után, hogy az előtte kinevezett Adnán az-Zurfi benyújtotta lemondását, mivel nem sikerült elég támogatást szereznie a parlamentben a kormányalakításhoz. Az elnöki rendelet szerint Kádiminak 30 napja volt a kormányalakításra. Zurfit megelőzően Mohammed Taufík Allávi adta vissza a megbízatást márciusban, miután nem tudta elnyerni a törvényhozás támogatását.

Az 1967-es születésű Kádimi - akiről azt tartják, hogy Iránhoz áll közel - jogot tanult, és újságírással foglalkozott, mielőtt 2016 júniusában a hírszerzés vezetője lett Haider el-Abádi miniszterelnöksége alatt.

Ádil Abdel Mahdi korábbi kormányfő novemberben jelentette be lemondását az októberben kezdődött, több száz halálos áldozattal járó tüntetések hatására, és azóta ügyvezető miniszterelnökként látta el tisztségét.

A tüntetők a 2003-as amerikai megszállás óta hatalmon lévő politikai elit teljes leváltását követelik, valamint szigorú intézkedéseket a mindent átható korrupció ellen.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!