2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Polgárháborútól tartanak a kételnökű országban

A hadsereg álljon át Juan Guaido oldalára, hogy megtörténhessen az erőszakmentes, demokratikus átmenet Venezuelában – erre szólítja a fegyveres erők tagjait az úgynevezett Limai Csoport, ami az amerikai kontinens országainak többségét tömöríti. Az önmagát államfővé kinevező Guaido közben attól tart, hogy a bukásra készülő venezuelai kormány állami pénzeket menekít ki az országból.

  • Polgárháborútól tartanak a kételnökű országban

Hetek óta tüntetnek Venezuelában az új elnök mellett és ellen is, sokan polgárháborútól tartanak. Az úgynevezett Limai Csoport még 2017-ben alakult, hogy békés megoldást találjon a venezuelai válságra. Az amerikai kontinens országainak jelentős részét tömörítő csoport most arra szólította fel a Venezuelában királycsinálónak számító hadsereget, hogy álljon az önmagát elnöknek kikiáltó Juan Guaido mellé.

„Találkozóink során elfogadtunk egy egyértelmű nyilatkozatot arról, hogy támogatjuk a Limai Csoportba való belépését egy Juan Guaido vezette demokratikus Venezuelának. Itt az ideje cselekedni. Elég az eredménytelen párbeszédből. Békés, azonnali demokratikus átmenet kell, szabad, igazságos és átlátható választásokkal, minden politikai szereplő részvételével. Venezuela fegyveres erőit pedig arra kérjük, hogy ismerjék el főparancsnokukként Juan Guaidót, Venezuela elnökét” – mondta Néstor Popolizio, perui külügyminiszter.

Az ellenzéki politikust ismeri el államfőnek az Egyesült Államok és számos európai ország is. A venezuelai kormány hétfőn azt üzente Európának, hogy gondolja meg magát.

„Remélhetőleg Európa átgondolja a dolgot, remélhetőleg. Maduro elnök úr és csapata mindent megtesz, hogy Európa hallgasson rájuk, és Európa ne a rossz oldalon kerüljön be a történelemkönyvekbe. Az európai országok most az Egyesült Államokat követik, de ez nem az Egyesült Államok, hanem az uralkodó elit, különösen Donald Trump, John Bolton, Mike Pence és Mike Pompeo” – mondta Jorge Arreaza, venezuelai külügyminiszter.

Arreaza egyúttal rasszista zsarnoknak nevezte Donald Trumpot, aki szerinte a kapitalizmus megtestesítője.

Közben az önjelölt venezuelai elnök, Juan Guaido arra figyelmeztetett, hogy a bukására felkészülő Nicolás Maduro elkezdte kicsempészni a közvagyont az országból.

„A Maduro-kormány megpróbálja Uruguayba vinni a pénzt az állami fejlesztési bankból. Ezért arra szólítjuk Uruguay-t, hogy ne engedjék lopni őket. 1,2 milliárd dollárról beszélünk” – mondta.

Maduro egy nappal korábban már a pápa segítségét kérte. „Levelet küldtem Ferenc pápának, megírtam neki, hogy Krisztus ügyét szolgálom. Mélyen hívő keresztény vagyok, a pápa tudja. Ebben a szellemben kértem a segítségét, a párbeszéd kialakításához. Mexikó, Uruguay és Bolívia békekonferenciát hívott össze február 7-re. Arra kérem a pápát, hogy segítsen minket a párbeszéd ösvényén” – mondta.

A Kína és Oroszország támogatását is élvező államfő sem vetett el, hogy a mélyülő politikai válság polgárháborúba torkollhat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!