2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Phenjan folytatja nukleáris fegyverkísérleteit

Az észak-koreai hírügynökség jelentése szerint a napokban egy nagy erejű robbanófejjel rendelkező rakétát teszteltek sikeresen. Szakértők jelentése szerint azonban rövid hatótávolságú fegyverről van szó, nem pedig az Egyesült Államok által veszélyesnek tekintett ballisztikus rakétáról.

  • Phenjan folytatja nukleáris fegyverkísérleteit

Nagy eseménynek nevezte az Észak- koreai televízió az ország legújabb taktikai fegyverkísérletét. Azt egyelőre nem pontosították, hogy milyen eszközről van szó. Beszámolók szerint azonban nagy erejű robbanófejjel rendelkezik. 

Ez volt az első nyilvános rakéta kilövési próba a februári Hanoiban tartott tárgyalás óta, amin Észak-Korea ígéretet tett az Egyesült Államoknak arra, hogy leszereli nukleáris fegyvereit. A két ország akkor nem jutott egyezségre, ugyanis több műholdfelvétel is azt bizonyította, hogy Phenjan nem távolította el atomfegyvereit.

Kim Dzsong Un akkor arról biztosította Donald Trumpot, hogy a jövőben tartózkodni fognak az atomkísérletektől, de azt azért elmondta, hogy nem szüntetnek meg minden nukleáris csapásmérő helyszínt.

 Válaszul Amerika megtartotta az ázsiai országgal szembeni szankcióit.

"Türelmesen várok az év végéig az Egyesült Államokra, hogy bátor döntést hozzon. Habár nehéz lesz rövid időn belül egyezségre jutni. Kész vagyok aláírni egy egyezményt, amennyiben az megegyezik Észak-Korea és Amerika érdekeivel, fair és mindkét fél számára elfogadható. Az Egyesült Államoktól függ, hogy milyen javaslattal állnak elő.'' - fogalmazott a Kim Dzsong Un.

A kommunista vezető azt állítja: a februári hanoi csúcstalálkozó az Egyesült Államok követelései miatt végződött kudarccal. Észak-Koreának pedig súlyos csapást kell mérni azokra, akik szankciókkal szeretnék gyengíteni.

"Észak-Koreának nem kell fenyegetnie az Egyesült Államokat, különben olyan dühvel fognak találkozni, amit még a világ nem látott. Ez nem egy normális hangvételű nyilatkozat volt, hanem fenyegetés.'' - válaszolt Donald Trump.

Kim Dzsong Un mindenesetre a múlt héten bejelentette: kész találkozni harmadszor is Donald Trumppal, ha az Egyesült Államok elfogadható feltételekkel áll elő. A legfrissebb hírek szerint azonban Phenjan azt követeli Washingtontól, hogy váltsa le tárgyaló delegációja éléről külügyminiszterét és helyette egy kommunikációjában óvatosabb politikust jelöljenek ki.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

A francia államfőt kritizálni fogják Brüsszelben, amiért meghívta a kínai elnököt Párizsba?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!