2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Pert nyert a román csendőrség ellen a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Alapfokon megnyerte a román csendőrség által a székely szabadság napja tavalyi megszervezéséért kirótt bírság ügyében indított pert Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke - ezt maga az érintett jelentette be hétfőn közösségi oldalán.

  • Pert nyert a román csendőrség ellen a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Mint írta, a marosvásárhelyi bíróság 2023. december 28-án kihirdetett ítéletében érvénytelenítette a román csendőrség marosvásárhelyi egysége által kirótt bírság jegyzőkönyvét.

A román csendőrség tavaly márciusban pénzbírságot szabott ki Izsák Balázsra, a 2023. március 10-i székely szabadság napi felvonulás marosvásárhelyi megszervezéséért. Az 1000 lejes (77 ezer forint) pénzbírságot "betiltott nyilvános rendezvény megtartásáért" szabták ki, hat nappal a felvonulás után.

A büntetés jegyzőkönyvében a csendőrség azt állította, hogy "a román törvények tiltják a régiósításra, területi autonómiára vonatkozó gondolatok terjesztését", sőt az etnikai kritériumok alapján igényelt területi autonómiát a csendőrség egyenesen sovinizmusnak minősíti.

A marosvásárhelyi bíróság 2023. december 28-i alapfokú ítéletében érvénytelenítette a bírságról szóló jegyzőkönyvet, és a 300 lejes perköltségek kifizetésére is kötelezte a csendőrséget - áll az SZNT-elnök által közzétett ítéletben.

A bíróság döntése nem jogerős, 30 napon belül megfellebbezhető. Az SZNT tavaly március 10-én több év kihagyás után szervezte meg ismét a székely szabadság napját, melyen a szervezet közlése szerint 1500-2000 ember vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint van olyan uniós vezető, aki a békében érdekelt?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!