2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Pert indított a Huawei az USA ellen

Beperelte az Egyesült Államokat a Huawei, amiért az amerikai kormányzati intézményekben megtiltották a kínai cég termékeinek használatát, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva. Ezzel párhuzamosan Kanadában elkezdődtek a meghallgatások a Huawei pénzügyi igazgatója kiadatási ügyében. Őt az Egyesült Államokban állítanák bíróság elé, mert a gyanú szerint megszegte az Irán elleni amerikai szankciókat.

  • Pert indított a Huawei az USA ellen

A Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat és az amerikai hatóságok nyílt konfliktusa kicsit több mint egy évvel ezelőtt kezdődött. Washington tavaly februárban előbb az amerikaiakat figyelmeztette arra, hogy ne használjanak Huawei telefont, majd a szövetséges országoknak is ugyanezt tanácsolta az Egyesült Államok. Az amerikai titkosszolgálatok ugyanis arra jutottak, hogy a kínai cégen keresztül Peking kémkedhet a felhasználók után.

Mostanra odáig fajult a helyzet, hogy az amerikai kormányzati intézményekben megtiltották a Huawei termékek használatát, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva.

A cég válaszul beperelte az Egyesült Államokat – a vezetőség az erről szóló döntést csütörtökön hozta nyilvánosságra.

„Ma a Huawei bejelenti, hogy pert indított az amerikai kormány ellen, a Nemzeti Védelmi Felhatalmazási Törvény 889-es szakaszának alkotmányosságát illetően” – erősítette meg Guo Ping, a Huawei elnöke.

Ezzel párhuzamosan Kanadában elkezdődtek a meghallgatások a Huawei pénzügyi igazgatója, Meng Vancsou kiadatása ügyében. A Huawei alapítójának lányát az Egyesült Államokban állítanának bíróság elé, mert a gyanú szerint megszegte az Irán elleni amerikai szankciókat.

A Reuters által megkérdezett elemző aránytalannak látja az amerikai fellépést.

„Meng Vancsou lehetséges kiadatása problémás, mert a múltban az iráni szankciók megszegőit pénzbírsággal sújtották, nem pedig letartóztatták. Úgyhogy az Egyesült Államok most miért nem bírságolta meg őt vagy a Huawei-t? Szerintem az Egyesült Államok kipécézte Meng Vancsout ebben az ügyben, és ez nagy probléma az amerikai–kínai kapcsolatok szempontjából” – vélekedett Sara Hsu.

A Huawei szerint politikailag motivált letartóztatásról van szó, az Egyesült Államok pedig lejárató kampányt folytat a cég ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!