2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:05

Külföld

Pénzügyi támogatást ígért az afrikai országoknak a kínai elnök

Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön ígéretet tett arra, hogy Kína a következő három évben mintegy 50 milliárd dollár pénzügyi támogatást nyújt Afrikának, és a globális dél fejlődő országainak modernizációja érdekében tíz együttműködési intézkedést hajtana végre – jelentette a kínai állami média.

  • Pénzügyi támogatást ígért az afrikai országoknak a kínai elnök

A pekingi Nép Nagy Csarnokában megrendezett Kína-Afrika együttműködési fórum megnyitó ünnepségén mondott beszédében Hszi javaslatot tett Kína és a vele diplomáciai kapcsolatban álló afrikai országok közötti kétoldalú kapcsolatainak stratégiai partnerséggé való minősítésére.

Ennek okán a kínai vezető a 2018-as csúcstalálkozón ígért 60 milliárd dolláros finanszírozás kiterjesztését ígérte a fórumon résztvevő 53 afrikai ország résztvevőinek, akikkel várhatóan a Hszi által kezdeményezett Egy övezet, egy út globális infrastrukturális program keretében megvalósuló projektekről is tárgyalnak.

„Kína kész elmélyíteni az együttműködést Afrikával az ipar, a mezőgazdaság, az infrastruktúra, a kereskedelem és a beruházások terén” – mondta Hszi beszédében, hozzátéve, hogy a harminc infrastrukturális projekt mellett, Kína további harminc, tiszta energiával kapcsolatos projektet indítana.

Ezen kívül azt is kijelentette, hogy Kína készen áll tíz együttműködési akcióterv végrehajtására a modernizáció közös előmozdítása érdekében, továbbá felajánlotta Peking segítségét a nukleáris technológia és az iparosításban fennálló energiahiány leküzdésére is.

Hszi szerint Peking a jövőben tovább nyitja piacát az afrikai gazdaságok előtt, és vámmentességet biztosítana a Kínával diplomáciai kapcsolatban álló szegényebb afrikai országoknak.

A háromévente megrendezett Kína-Afrika együttműködési fórumot először 2000-ben indították el a felek közötti kereskedelem és befektetések fellendítése érdekében.

A fórum megalakulása óta Kína jelentős szereplővé vált Afrikában: vállalatai nagy összegeket fektetnek be a bányászatba a kínai ipar számára szükséges erőforrásokért, fejlesztési bankjai pedig hiteleket nyújtanak az afrikai vasútvonalak és más infrastruktúra kiépítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Dánia újabb F-16-osokat ad át Ukrajnának

Dánia újabb F-16-osokat ad át Ukrajnának

Ukrajna az idei év végéig újabb dán F-16-os vadászgépeket kap - jelentette be Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter a Ritzau hírügynökségnek adott interjújában, amelyből a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál idézett hétfőn.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Nagyszabású nemzetközi mozgósítást hirdetett meg a biztonság, a gondolatszabadság, a nemzeti szuverenitás védelmében Matteo Salvini október 6-ra a lombardiai Pontidába azt követően, hogy egy migránsokat szállító hajó feltartóztatása miatt az olasz ügyészség hat év börtönbüntetést kért rá - közölte a Liga párt hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!