2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Pénzügyi átalakításra készül Kuba

Pénzügyi reforma szánta el magát Kuba, hat évtizeddel a forradalom győzelme után. A karibi szigetország gazdasága már a járvány előtt sem fejlődött, idén pedig tíz százalékos visszaesés várható. A hivatalosan kommunista ország nagyon lassan, de a piacgazdaság irányába halad.

  • Pénzügyi átalakításra készül Kuba

Több mint 60 éve építik a kommunizmust Kubában - a Szovjetunió összeomlása óta egyre inkább kapitalista módszerekkel. A gazdaság élénkítése érdekében most arra készülnek, hogy a 26 éve változatlan árfolyamú, az amerikai dollárral egy az egyben váltott konvertibilis pesót leértékelik. Sőt, a hírek arról szólnak, hogy meg is szüntethetik ezt a pénznemet, és marad a sima peso, amivel a leggyakrabban találkoznak a mindennapi életben a kubaiak.

A pénz egységesítését már régen el kellett volna kezdeni, és meg is kellett volna tenni. A konvertibilis pesot ideiglenesnek szánták, de örökre itt maradt

- mondta egy havannai férfi.

Aki megtakarításait konvertibilis pesóban tartotta, az most igyekszik megszabadulni az eddig értékes, de várhatóan hónapokon belül értékét vesztő fizetőeszköztől.

A legfontosabb szempont az az árfolyam, amivel a vállalatok dolgoznak. Viszont azt javasolom, hogy a lakosság számára ne változzon az átváltási arány

- mondta Omar Everleny közgazdász.

A vezetést elszánt a pénzügyi rendszer egyszerűsítését valószínűleg még az idén elvégzik. Még akkor is, hogy ha az elkerülhetetlennek tűnő infláció vagyonvesztést okoz majd a társadalom amúgy is nagyon szegény többsége számára. A kormány minden bizonnyal abban bízik, hogy az átmeneti nehézségek után a tervgazdaság helyett a piaci viszonyok érvényesülése ösztönzőleg hat majd a exportra, és megélénkül az először tíz éve engedélyezett kisvállalkozások élete.

A legfrissebb elemzés eredményeit használjuk majd a pénzügyi és átváltási egységesítés végrehajtására, amire a lehető leghamarabb a legteljesebb mértékben törekszünk. Amint ezt elértük, lebontunk sok akadályt, hogy javítsuk a termelési kapacitásainkat

- mondta a kubai elnök.

Kubának folyamatosan nagy gazdasági nehézséget okoznak az Egyesült Államok által fenntartott büntetőintézkedések. 

A helyzetet csak tovább rontja a koronavírus-járvány, és a gazdaságot hagyományosan gúzsba kötő túlzottan bürokratikus szocialista gazdasági rendszer.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Lesz következménye a francia elnök háborús retorikájának az európaiak biztonságára?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!