2017. december 11.,
hétfő, Árpád napja

13°

Pénz helyett erkölcsi támogatást vár az ország

PR

2012. augusztus 6., hétfő 09:38, frissítve: hétfő 10:23

Olaszországnak erkölcsi támogatás kell Németországtól és nem pénzügyi segítség – ezt hangsúlyozta Mario Monti olasz miniszterelnök a Der Spiegelnek adott interjújában.

Az olasz kormányfő azt mondta, hogy jövő áprilisig akar hivatalában maradni, és reméli, addig Németország segítségével el tudja kerülni az olasz pénzügyi válságot. Monti hozzátette: a pénz helyett Németországnak valamivel több mozgásteret kellene hagynia azon euróövezeti országoknak, amelyek elvégzik a szükséges reformokat.

Bizakodó

Az eurózóna válságában végre már látszik a fény az alagút végén, európai szinten fontos döntések születtek, és már érezzük kedvező hatásukat – mondta kedden Mario Monti az állami RAI 1 rádiónak. A miniszterelnök szerint a kormányok most már inkább készek megtenni a magukét és „elvégezni a házi feladatukat”.

Olaszország idén a vártnál nagyobb visszaesésre számíthat, és még jövőre is lejtőn lesz az ország gazdasága – jósolta ugyanakkor az olasz központi bank elnöke, Ignazio Visco a La Repubblica című lapban vasárnap megjelent nyilatkozatában.

A Moody's júliusban  megvonta Olaszországtól az elsőrendű A kategóriás adósminősítést az olasz gazdaság és az euróövezeti periféria egészének adósminőségi eróziójával és finanszírozási kockázataival indokolva a lépést. A leminősítés ellenére a tervezett összeg felső határának megfelelő, 3,5 milliárd euróért értékesített 3 éves kötvényt az olasz államkincstár csökkenő hozamok mellett – közölte még ugyanazon a napon az olasz gazdasági és pénzügyi minisztérium.

Forrás: Hír TV