2019. május 21.,
kedd, Konstantin napja

Pedofil botrány a német egyházban

Hír TV

2018. október 8., hétfő 14:47, frissítve: hétfő 20:48

Három német egyetem kutatói 70 évre visszamenőleg vizsgáltak meg több mint 38.000 személyes aktát. Az eredmény azt mutatta, hogy 2014-ig 1670 pap több mint 3700 gyermeket molesztált szexuálisan az évek alatt csak Németországban.

Napokkal azután, hogy Ferenc pápa egy hónapos összejövetelt nyitott meg a bíborosok számára a katolikus egyház szexuális zaklatások miatti válsághelyzetében, egy német ifjú katolikus csoport az egyházat hibáztatja, amiért az nem nyújt segítő kezet az áldozatoknak.

„Azt mondanám, hogy a bizalom elveszett. A megelőző munkálatok alatt sok fiatal érkezik meg és nagyon kevés támogatást kapnak az egyháztól. A bizalom nem csak a múltbéli dolgokért veszett el, hanem a jövőre tekintettel is. A fiatalok sokkal több támogatást szeretnének és rá kell ébredniük, hogy az egyházközségben nagyon kevés a támogatás” – mondja Marie Lavall, egy ifjú katolikus egyesületi tag. Kölnben ifjú katolikusok gyűltek össze, hogy megbeszéljék azt a jelentést, ami szerint gyerekek ezreit molesztálták a papok szexuálisan.

„Azt kell mondanom, hogy a templom és vezetősége valamint az ,hogy hogyan kezelik ezeket az ügyeket 2010 óta megváltoztatott dolgokat. A saját szememmel láttam, hogy a fiatal csoportokban hogyan beszélgetnek hosszan és személyesen a szexuális erőszak megelőzéséről, de azt érzem az egyházmegye vezetői részéről, hogy ők ezt annyira nem látják fontosnak, mint mi” – mondta  Noah Herschbach. A katolikus ifjúsági szervezet szerint nem elég, ha csak beszélnek az emberek a kérdésről és az sem elég, ha csak ők tesznek ellene, az egyháznak is megoldást kell találnia.

„Valaminek most már a gyakorlatban is történnie kell és a papoknak és a bíborosoknak el kellene kezdenie megoldást találni” – mondta el Jessica Lemke, az egyesület tagja. Három német egyetem kutatói 70 évre visszamenőleg vizsgáltak meg több mint 38.000 személyes aktát. Az eredménye azt mutatta, hogy 2014-ig 1670 papnak több mint 3700 áldozata lehetett.