2024. 07. 20. Szombat Illés napja
Jelenleg a TV-ben:

Akik a hazára voksoltak

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Patriotizmusra nevelnék a hongkongiakat

Akár három évig tartó börtönbüntetéssel és 50 ezer hongkongi dolláros (csaknem egymillió-nyolcszázezer forint) pénzbírsággal sújtaná Hongkong a kínai himnusz iránti tiszteletlenséget, ha a különleges közigazgatási terület törvényhozása elfogadja az erről szóló, szerdán beterjesztett törvényjavaslatot.

  • Patriotizmusra nevelnék a hongkongiakat

A törvény értelmében bárkit meg lehetne büntetni, akit bíróság a himnusszal szembeni nyilvános és szándékos tiszteletlenség vádjában bűnösnek talál, és azt is, aki kereskedelmi célra használja fel a nemzeti jelképet.

Ha a beterjesztést elfogadják, a hongkongi futballszurkolók többet nem pfujolhatnak a mérkőzések előtt felhangzó kínai himnuszra, ami a 2014-es hongkongi demokráciatüntetések óta gyakran előfordult sporteseményeken. A törvény továbbá arra kötelezné a diákokat - beleértve a külföldieket is -, hogy tanulják meg a himnuszt.

A törvényjavaslat ellenzői azzal érvelnek, hogy szinte lehetetlen lenne ellenőrizni az előírás betartását, és szerintük a nemzeti érzelmek nem a jogszabályokon múlnak. A támogatók szerint viszont a javaslat a nemzeti méltóság felett őrködik majd.

Elemzők úgy vélik, a tervezetet valószínűleg még a tavasszal elfogadják, mert a végrehajtó hatalomnak kényelmes többsége van a törvényhozásban.

Hongkongot az Egyesült Királyság több mint 150 évig tartó uralom után, 1997-ben adta vissza Kínának, azonban sokan az új generáció tagjai közül ma is elsősorban hongkonginak, nem pedig kínainak érzik magukat.

A szárazföldi Kínában egy hasonló törvényt már 2017-ben elfogadtak, és hasonló jogszabály van Szingapúrban, Malajziában és Thaiföldön is. Hasonló javaslaton gondolkodnak a szintén különleges közigazgatási területnek minősülő Makaón is; a volt portugál gyarmat 1999-ben került vissza Kína fennhatósága alá.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!