2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Külföld

Pásztor István: 2019 sikeres volt, 2020 sok kihívást tartogat

Fontosnak és sikeresnek nevezte a 2019-es esztendőt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke csütörtökön Újvidéken, ahol évértékelő sajtóbeszélgetést tartott.

  • Pásztor István: 2019 sikeres volt, 2020 sok kihívást tartogat

A beszélgetés során a politikus a vajdasági és a magyarországi média kérdéseire válaszolt több mint két órán keresztül.

Mint mondta, az idei évben is igyekezett a VMSZ olyan ötleteket találni, amelyek a vajdasági magyar közösség érvényesülését sikeresebbé teszik. Hozzátette, siker az, hogy lezárult a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának első szakasza, és megkezdődött a második szakasza.

Megfogalmazása szerint az elmúlt évek egyik legnagyobb nemzetpolitikai eredménye a gazdaságfejlesztési program, és ezzel tudott a vajdasági magyar közösség hozzájárulni a nemzetpolitikai eszköztár bővítéséhez. Emlékeztetett arra, hogy a program a Vajdaságban indult, majd kiterjedt a Kárpát-medence többi területére is. A négy év alatt több mint 12 500 sikeres pályázat született, munkahelyek jöttek létre, az emberek megélhetése biztosítottá vált, a vállalkozók egymásra találtak. "Korábban sokan azt mondták, hogy a vállalkozók nemzetileg nem elkötelezettek, csak az anyagi haszonszerzés érdekli őket, de kiderült, hogy ez nem igaz" - húzta alá Pásztor István. Azokra a bírálatokra is reagált, amelyek szerint a programon keresztül a VMSZ-hez közeli vállalkozások tettek szert haszonra. Elmondta, hogy a pályázóknak csupán 12 százaléka tagja a Vajdasági Magyar Szövetségnek, a pályázatok elbírálásakor nem jelentett előnyt, de hátrányt sem a párthovatartozás. A program célja a szülőföldön történő boldogulás elősegítése, illetve az elvándorlás megállítása volt. A VMSZ elnöke rámutatott, hogy senki nem tudja számszerűsíteni, milyen hatása volt a programnak, de az biztos, hogy jelentős tényezővé vált az emberek gondolkodásában.

Sikerként értékelte az európai parlamenti választást is. Mint mondta, a vajdasági magyarság érdekelt volt a választásban egyrészt azért, mert a Fidesz-KDNP listáján indult Deli Andor vajdasági politikus, másrészt pedig azért, mert európai választáson most szavazhattak először magyarországi lakcímmel nem rendelkezők. "Az elmúlt öt év tapasztalata azt mutatta, hogy abból a pozícióból jelentősen hozzá tudunk járulni Szerbia uniós csatlakozásához, és ha ez igaz volt az elmúlt időszakban, még inkább igaz lehet az előttünk álló öt évben" - magyarázta, majd hozzátette: a VMSZ szerette volna, hogy Deli Andor ne úgy jusson be az Európai Parlamentbe, hogy "kapott" egy helyet a listán, hanem úgy, hogy ehhez a sikerhez a vajdasági magyarság is hozzájárult.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke 2020-at a kihívások évének nevezte, tavasszal ugyanis általános választásokat tartanak Szerbiában. Kiemelte, hogy a legnagyobb vajdasági magyar párt önállóan kíván indulni országos, tartományi és önkormányzati szinten is a választáson. Emlékeztetett arra, hogy a VMSZ 13 éve hozta meg azt a stratégiai döntést, amely szerint minden választáson önállóan indul, az eredmények tükrében pedig dönt arról, hogy kíván-e koalícióra lépni valakivel. A döntés mögött az a meggyőződés áll, hogy magyar érdeket csak magyar szervezet tud védeni. A várhatóan áprilisban tartandó választásokról azt mondta: fel sem merült annak lehetősége, hogy a VMSZ közös listán induljon koalíciós partnerével, a Szerb Haladó Párttal (SNS). Mint mondta: sokkal egyszerűbb lenne közös listán indulni, ezzel kevesebb munka lenne, és több mandátumot is szerezhetne a párt, de ezzel olyan ütést mérnének az érdekérvényesítésre, amelyből nem lehetne felállni. Aláhúzta: a VMSZ az eredmények bemutatásával, a bizalom megszerzésével szeretne legitimitást szerezni magának országos, tartományi és önkormányzati szinten is, utána pedig arra készül, hogy folytassa az eddigi együttműködést az SNS-szel.

Pásztor István úgy vélekedett, nem kell nagy előrelátás ahhoz, hogy már most látsszon, a választást követően sem fog jelentősen módosulni a jelenlegi politikai színtér, feltételezhetően ismét jelentős többséget szerez az Aleksandar Vucic vezette SNS. Amennyiben az SNS és a VMSZ tervei és elképzelései összeegyeztethetők lesznek a jövőben is, az együttműködés is folytatódik - hangsúlyozta.

A politikus szerint a VMSZ tud csak igazi partnere lenni a legnagyobb szerbiai pártnak, így aki a VMSZ-nek hátat fordít, az a szerb pártok malmára hajtja a vizet. Pásztor István szerint a tavaszi választáson nem lesz más olyan vajdasági magyar politikai erő, amely képes lesz megméretni magát. A VMSZ viszont együtt kíván működni a civil szervezetekkel, a kisebb pártokkal, az egyházakkal, kivéve a Magyar Mozgalom nevű szervezettel, amely "olyan politikai pozíciót épített ki magának, ami a VMSZ elveivel összeegyeztethetetlen".

Pásztor István kitért azokra a fejlesztésekre is, amelyek a közeljövőben valósulnak meg. Mint mondta: ha a VMSZ nincs hatalmi pozícióban, akkor ezek a beruházások nem tudtak volna ilyen mértékben, vagy ennyi idő alatt megvalósulni.

A VMSZ elnöke alapvetően elégedettnek mondta magát párttársai négyéves teljesítményével. Mindig lehet többet, jobban, erősebben tenni, de a teljesítmény csak részben annak a függvénye, hogy a VMSZ mit akar, annak is függvénye, hogy azok, akikkel ezeket meg akarják valósítani, mit tudnak elfogadni és támogatni - zárta szavait a politikus.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy 7 millió dollár értékű ügyben folyik – jelentette kedden az ukrán média.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!