2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 06:30

Külföld

Pásztor Bálint: Érzem nap mint nap, hogy az egész közösség itt áll mögöttem

Lehet-e a VMSZ a mérleg nyelve a szerbiai kormányalakításnál? A bevándorlók végleg eltűntek a határ menti településekről, vagy csak a választási kampány miatt lépett fel ellenük a szerb belügyminisztérium? Az anyaországi családtámogatások átültethetők lesznek a szerbiai rendszerbe? Miről egyeztetett Orbán Viktorral? Többek között erről kérdezte a Magyar Nemzet Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnökét. A december 17-i szerbiai köztársasági és a tartományi parlamenti választásokon a VMSZ egyedüli magyar pártként, teljes listával indul.

  • Pásztor Bálint: Érzem nap mint nap, hogy az egész közösség itt áll mögöttem

– Sorsdöntő választásokról lehet olvasni a szerbiai sajtóban. Mitől sorsdöntő választás a mostani a vajdasági magyarság szempontjából? Más pártok nem állnának ki a magyarok ügyeiért?

– Az elmúlt évtizedek során a Kárpát-medencében bebizonyosodott, hogy magyar érdeket csak magyar párt színeiben lehet érvényre juttatni. Szerbiában ez megmutatkozott akkor is, amikor más összetételű volt a kormány, és megmutatkozott az elmúlt tíz évben is. Például az, hogy öt fővel lehessen magyar osztályt nyitni a szórványban, csak nekünk, magyaroknak és a magyar pártnak fontos.

Fontosnak tartjuk, hogy az ott élő gyerekek magyarként nőjenek fel.

Ez megvalósult annak ellenére, hogy a jogszabály értelmében 15 fő lenne a minimum az osztálynyitáshoz. A Kárpát-medencében ezt egyedül nálunk sikerült gyakorlattá tenni. Az, hogy a tájékoztatás, a művelődés terén meg tudjuk őrizni a magyar autonómiát, szintén csak a magyar pártnak fontos. Ahhoz, hogy a szerbek és a magyarok között pozitív legyen a viszony, és ne a magyarverésekkel legyen tele a média, mint ahogyan történt 15 évvel ezelőtt, szintén erős magyar érdekképviseletre van szükség. A szerbek az erőből értenek, a politikában az erő mértékegysége pedig a szavazatszám, illetve a mandátum. Az erős magyar érdekképviseletnek az országos és a tartományi parlamentben nincs alternatívája.

– A mostani választási kampány gyakorlatilag édesapja temetésének másnapján elkezdődött. Azóta járja a vajdasági településeket, nyilatkozik a sajtónak, lakossági fórumokat tart, politikai találkozókon vesz részt. Miből meríti az erőt?

– Engem úgy neveltek, hogy a munka és a közösség szolgálata a legfontosabb. Apám így élt. Ezt próbálom tovább vinni a legjobb tudásom szerint, és az a jó, hogy ez nem egy egyszemélyes küzdelem. Érzem nap mint nap, hogy az egész közösség itt áll mögöttem. A mostani időszak a vajdasági magyarság történetében a 90-es évek óta a legnehezebb időszak, hiszen édesapám halálával hatalmas űr képződött a vajdasági magyar közéletben. Keményen kell dolgoznunk, hiszen közösségünknek politikai értelemben ütőképesnek kell maradnia a következő időszakban is.

A teljes interjút a Magyar Nemzet Online-on olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!