2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Parlamenti választások Romániában

Vasárnap Romániában parlamenti választásokat rendeznek, amelyeken a kétkamarás parlament képviselői, illetve szenátori mandátumairól dönt az ország csaknem 19 millió szavazópolgára megyei pártlistás arányos választási rendszerben. Kelemen Hunor az erős magyar képviseletre szavazott. A magyar lakta térségekben viszont elmarad a részvétel az országos átlagtól.

  • Parlamenti választások Romániában

Kelemen Hunor az erős magyar képviseletre szavazott

 Az erős magyar képviseletre szavazott a vasárnap zajló romániai parlamenti választásokon Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. 

A politikus szülőfalujában, Karcfalván adta le szavazatát a reggeli órákban. A szavazás utáni üzenetét az RMDSZ hírszolgálata közölte.

Amint Kelemen Hunor közölte: arra szavazott, hogy a romániai magyaroknak megkerülhetetlen képviseletük legyen a parlamentben.

"Nehéz időket élünk, nehéz idők következnek, és a legfontosabb, hogy az emberek biztonságát, a biztonság kereteit a politikai képviselet megteremtse"

- nyilatkozta az elnök. Egyben azt üzente a magyar embereknek, hogy győzzék le a járvány miatti félelmeiket, és menjenek szavazni, ne adják más kezébe a döntést.

"A szavazásnak nincs kockázata az egészségünkre. Ha betartjuk az előírásokat, biztosan nem fertőződünk meg. Ne dacoljunk, ne maradjunk otthon"

- idézte a közlemény az RMDSZ elnökét.

A politikus arra buzdította az embereket, hogy lássák meg a választásban a lehetőséget. Úgy vélte: ha élnek a lehetőséggel, megtöbbszörözhetik a romániai magyarság erejét.

A magyarlakta térségekben elmarad a részvétel az országos átlagtól

Az erdélyi megyék többségében az országos átlagnál kisebb arányban járultak az urnákhoz a választópolgárok vasárnap délelőtt a romániai parlamenti választásokon, az első órákban a sereghajtók között voltak a székelyföldi megyék. 

Délelőtt helyi idő szerint tíz óráig a belföldi választási névjegyzékben szereplő 18,2 millió választópolgár 4,97 százaléka - több mint 900 ezer választó - adta le voksát. Ez elmarad a négy évvel ezelőtti parlamenti választások első három órájában feljegyzett 5,3 százalékos részvételtől, de meghaladja a két korábbi voksolás (2008-as és 2012-es) délelőtti részvételét.

Az átlagnál magasabb, 6 százalékosat meghaladó részvételt az ország déli részén, a Duna menti Mehedinti, Olt és Teleorman megyében jegyezték fel, alacsonyabbat pedig, 3,8 százalék alatti értékeket Kovászna, Vaslui és Beszterce-Naszód megyében. A részvétel tekintetében délelőtt tíz órakor Kovászna megye volt a sereghajtó 3,5 százalékkal. Szatmár megyében a választók 4,12, Hargita megyében pedig 4,18 százaléka járult az urnákhoz.

Külföldön - ahol már szombaton megkezdődött a voksolás - romániai idő szerint 10 óráig 95 ezren szavaztak, közülük 386-an Magyarországon. A külföldi névjegyzékben 740 ezer választópolgár szerepel.

A megyei választási bizottságok nem jeleztek még komolyabb szabálytalanságot, de több helyütt kisebb sorok alakultak ki a szavazókörök előtt, amelyekbe - a koronavírus-járvány miatt hozott egészségügyi óvintézkedések miatt - egyszerre legfeljebb öt szavazót engednek be.

Az időjárás főleg Erdélyben kedvez a szavazásnak: napsütéses, az évszakhoz képest enyhe az idő. A Kárpátokon kívüli térségben borús, ködös, de egyelőre csapadékmentes az időjárás.

Vasárnap a kétkamarás bukaresti parlament 312 képviselőjét és 136 szenátorát választhatja meg Románia 18,9 millió szavazópolgára. A bukaresti képviselőházba rajtuk kívül 17 nemzeti kisebbségi

szervezet könnyített eljárással juttathat egy-egy parlamenti képviselőt.

A szavazóhelyiségek mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva.

Közösen indulnak a magyar pártok

Parlamenti választásokat tartanak ma Romániában. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke mindenkit arra buzdít, hogy menjen el voksolni. Kelemen Hunor hangsúlyozta:

a határon túli politikusok megteremtették az összefogást, de ezt a választóknak is meg kell erősíteniük a szavazatukkal.

A magyar politikai szervezetek idén közösen indulnak a választáson. A közvélemény-kutatások szoros versenyt jósolnak a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt és a tavaly óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt között.

Szoros verseny várható

Mindenki csak abban a választókerületben (megyében) adhatja le szavazatát, ahol igazolható lakcímmel rendelkezik. A mandátumelosztásban azok a pártok vesznek részt, amelyek országosan megszerzik a voksok legalább öt százalékát, vagy legalább négy megyében 20 százalék fölötti támogatottságot érnek el. A töredékszavazatok sem vesznek el, hanem az országos kosárba kerülnek, majd - helyben vagy más megyében - további mandátumokként hasznosulnak.

A koronavírus-járvány miatt egyszerre legfeljebb öt szavazó lehet jelen a szavazókörökben, maszkot kell viselniük, legalább egyméteres távolságot tartaniuk, önállóan kell behelyezniük személyi igazolványukat az informatikai rendszer leolvasójába, ráragasztaniuk igazolványukra a voksolást igazoló matricát, továbbá érkezéskor és távozáskor is fertőtleníteniük kell a kezüket.

A közvélemény-kutatások szoros versenyt jósolnak a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a tavaly óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) között. A magyar politikai szervezetek idén közösen indulnak a parlamenti választásokon: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáin helyet kaptak az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjei is.

Belföldön 18 802, külföldön pedig - ahol már szombaton megkezdődött a szavazás - 748 szavazóhelyiségbe várják a választópolgárokat, mindenütt helyi idő szerint 7 és 21 óra között.

Kapcsolódó tartalom:

A Momentum most sem a magyar pártot támogatja

Romániai választások: Kásler Miklós a magyarság képviseletének támogatására kéri a romániai magyarokat

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!