2023. 09. 26. Kedd Jusztina napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Külföld

Palesztinokra támadtak zsidó telepesek Ciszjordániában

Izraeli telepesek palesztinokra támadtak, felgyújtottak 95 autót és 35 házat, és megöltek egy palesztint Ciszjordániában bosszúból a vasárnapi, egy fiatal telepes testvérpár életét kioltó palesztin merényletért - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

  • Palesztinokra támadtak zsidó telepesek Ciszjordániában

Az izraeli hatóságok hat embert őrizetbe vettek azok közül, akik vasárnap estétől az éjszakába nyúlóan támadásokat hajtottak végre Ciszjordániában palesztinok ellen néhány órával a 20 éves Jagel, és a 22 éves Halel Janív elleni merénylet után.

A zavargások során a Zaatra nevű faluban lelőttek egy palesztint, és az izraeli biztonsági tisztviselők megerősítették, hogy több tucat palesztin megsérült a különböző incidensekben.

Éjjel 11 után az izraeli biztonságiak úrrá lettek a helyzeten, s megerősítették a Ciszjordániában állomásozó katonai egységeket. A palesztinok közlése szerint addigra 95 autót és 35 házat gyújtottak fel a telepesek, s a palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint palesztinok százai sérültek meg a gyűlölet-bűncselekményeknek minősített számos incidensben, többen közülük a gyújtogatás miatt keletkezett füst belélegzése miatt.

A vasárnapi merénylet színhelyén, Huvarában pedig két súlyos sérülésről számoltak be, melyeket kövekkel, illetve egy fémrúddal okoztak. A palesztinok szerint József nábluszi sírját is ismét felgyújtották.

Jichar csomópontnál a palesztinok és a telepesek kövekkel dobálták egymást, s két, 16 éves izraeli fiú könnyebben megsérült a hatóságok által bevetett könnygáztól. Három másik telepes akkor sebesült meg könnyebben, amikor palesztinok köveket dobáltak a Tapuah kereszteződésében. Az izraeli biztonságiak megerősített erőkkel próbálják fenntartani a rendet a zavargások különböző helyszínein.

"Elítéljük a telepesek a megszálló erők égisze alatt elkövetett terrorcselekményeit, melyek célja a pusztítás és a nemzetközi erőfeszítések meghiúsítása, mellyel megpróbálunk kilábalni a jelenlegi válságból. Teljes mértékben az izraeli kormányt tartjuk felelősnek ezért a terrorizmusért" - hangsúlyozta a palesztin elnökség Rámalláhban.

"Szörnyű katasztrófa történt ma. Részvétemet szeretném kifejezni a Janív családnak, akik elvesztették két kedves fiukat. Az izraeli hadsereg és a biztonsági erők jelenleg is üldözik a gyilkost. Megtaláljuk, elfogjuk, foglalkozunk vele" - mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök az eseményeket követően közzétett videoüzenetében, majd azt kérte a telepesektől, hogy ne kezdjenek önbíráskodásba.

"Azt kérem, hogy az izraeli hadsereg és a biztonsági erők végezhessék a munkájukat. Emlékeztetem Önöket, hogy az elmúlt hetekben több tucat terroristát megsemmisítettek, és több tucat terrortámadást megakadályoztak. Hagyják, hogy az izraeli katonák befejezzék az üldözést, ne önbíráskodjanak, és együtt legyőzzük a terrorizmust" - folytatta Netanjahu.

Mellette nyugalomra szólított fel Joáv Galant védelmi miniszter és Becalel Szmotrics, a telepesek koalícióban részt vevő Vallásos Cionizmus nevű pártjának vezetője is, aki emellett lájkolta az egyik helyi telepes vezető Twitter bejegyzését is, miszerint "Huvara falut ma el kell törölni. Az elveszett elrettentő erőt azonnal vissza kell adni, és nincs helye a kegyelemnek".

"Szmotrics milíciái Huvara felégetésére indultak, hogy megtorpedózzák Netanjahu és Galant akabai csúcstalálkozóját. Ez a kormány veszélyes Izrael biztonságára" - mondta a történtekről Jaír Lapid, az ellenzék vezetője.

Jichák Hercog államelnök is elítélte az önbíráskodást, és felszólította a biztonsági erőket a rend azonnali helyreállítására. "Izrael hivatalos politikává teszi a bosszút - gátlástalan pogromok Huvarában, Borinban, Jasszufban és Szalafitban, több mint 100 sebesült, és egy illegális település Aviatarban az állam égisze alatt. A kormány és a biztonsági erők megengedik ezt a borzalmat" - közölte a telepesek terjeszkedését bíráló Jes Din nevű izraeli civil szervezet.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is elítélte a ciszjordániai erőszakot, és a nyugalom helyreállítására szólított fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Őszi kertészkedés

Radar - Őszi kertészkedés

Néhány hasznos tanácsot ad nekünk Mogyorósi Rita hobbikertész, aki már neki is látott az őszi feladatoknak.
Radar - Eszterházy enteriőrök

Radar - Eszterházy enteriőrök

Frissen restaurált műtárgyak és a kastély nyugati szárnya áll rendelkezésére annak a vendégnek, aki ma a Fertődi Eszterházy kastélyba látogat.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!