2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

Palesztin nem „az évszázad alkujára”

MTI

2018. augusztus 30., csütörtök 15:04

Nem fogja elfogadni Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakán az Egyesült Államok új javaslatát az izraeli–palesztin békekötésre vonatkozóan - erősítette meg a palesztin külügyminiszter csütörtökön.

„Abbász elnök nemzetközi konferencia összehívását fogja sürgetni” – mondta nyilatkozatában Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter a Palesztina Hangja rádióállomásnak.

A béketárgyalások célja hogy „véget vessen az izraeli megszállásnak, és megalakuljon az önálló és független palesztin állam az 1967-es határok alapján Kelet-Jeruzsálem fővárossal” – ismételte meg al-Malki, és hozzátette, hogy a szeptemberi ENSZ-ülésszakon a palesztin küldöttség nemzetközi támogatást keres majd az Egyesült Államok békejavaslatával szemben, amelyet Trump „az évszázad alkujának” nevezett, s amelyből a palesztinok egyébként szójátékkal „az évszázad halála” kifejezést gyártották.

Rijád al-Malki megerősítette, hogy a palesztin fél "minden törvényes eszközzel" szembe fog szállni szeptemberben a javaslattal.