2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Öt uniós ország szerint aránytalan az oltóanyagok elosztása

  • Öt uniós ország szerint aránytalan az oltóanyagok elosztása

Nemcsak, hogy kevés oltóanyag érkezik, de elosztásuk is aránytalan a tagállamok között. Erre panaszkodik öt miniszterelnök, akik rendkívüli csúcstalálkozón oldanák meg a szerintük igazságtalan helyzetet. Egyikük Sebastian Kurz osztrák kancellár, aki egyes tagállamokat azzal vádolt meg, hogy a gyógyszergyártókkal titkos szerződéseket kötöttek, így jutva előnyhöz a többiekhez képest. Közben tovább folytatódik az AstraZeneca vakcinájának vesszőfutása, amelynek alkalmazását több államban is felfüggesztették.

Az európai uniós oltási versenyt Málta vezeti, ott már több mint 25 vakcinát adtak be száz főre vetítve. Magyarország a második helyezett, péntekig mintegy 17,3 vakcinát adtak be, ugyancsak 100 főre. Németország, Románia, Ausztria és Franciaország a középmezőnyben van. Lettország és Bulgária pedig a sereghajtó.

Az osztrák kancellár és társai azért nem bírálták Magyarországot, mert a kormány nem a közös európai bizottsági beszerzés keretében ügyeskedett a többiek rovására, inkább orosz és kínai vakcinát szerzett be az Unióban elsőként. Kurz arról is beszélt, hogy Ausztria is követheti a magyar példát.

Közben az észak-nyugat spanyolországi Galícia régióban jelentős késéssel ugyan, de kezdetét vette az oltási kampány. Ott az AstraZeneca szérumával oltanak.

Miközben Galiciában elkezdték, négy másik spanyol régióban már fel is függesztették az oltást az AstaZeneca vakcinájával. Az ok az, hogy néhány esetben vérrögképződést állapítottak meg.

Szlovákiában meghalt egy 38 éves tanárnő, akit az AstraZeneca vakcinájával oltottak be. Egy hete pedig Ausztria függesztette fel az oltást ezzel a vakcinával, egy 49 éves ápolónő halála miatt. A döntést hét uniós tagállam, valamint Norvégia és Izland is követte.

A brit-svéd gyógyszergyártó közleményben szögezte le, hogy tízmillió adat elemzése alapján sincs bizonyíték arra, hogy az oltással megnövekedett volna a tüdőembólia és a mélyvénás trombózis kockázata. Sőt, az ilyen típusú események előfordulása - szerintük - alacsonyabb az oltottaknál, mint az oltást nem kapott személyeknél. Az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása szerint is beadható az AstraZeneca oltóanyaga, Ausztriában pedig már újra is indult az oltás ezzel a vakcinával.

A problémák egyébként csak egy adott szállítmány esetében léptek fel, amit az unió 27 tagállama közül 17-be szállítottak. A magyar gyógyszerhatóság közlése szerint Magyarországra nem került a szóban forgó szállítmányból.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!