2022. 09. 27. Kedd Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:10

Külföld

Öt uniós ország szerint aránytalan az oltóanyagok elosztása

  • Öt uniós ország szerint aránytalan az oltóanyagok elosztása

Nemcsak, hogy kevés oltóanyag érkezik, de elosztásuk is aránytalan a tagállamok között. Erre panaszkodik öt miniszterelnök, akik rendkívüli csúcstalálkozón oldanák meg a szerintük igazságtalan helyzetet. Egyikük Sebastian Kurz osztrák kancellár, aki egyes tagállamokat azzal vádolt meg, hogy a gyógyszergyártókkal titkos szerződéseket kötöttek, így jutva előnyhöz a többiekhez képest. Közben tovább folytatódik az AstraZeneca vakcinájának vesszőfutása, amelynek alkalmazását több államban is felfüggesztették.

Az európai uniós oltási versenyt Málta vezeti, ott már több mint 25 vakcinát adtak be száz főre vetítve. Magyarország a második helyezett, péntekig mintegy 17,3 vakcinát adtak be, ugyancsak 100 főre. Németország, Románia, Ausztria és Franciaország a középmezőnyben van. Lettország és Bulgária pedig a sereghajtó.

Az osztrák kancellár és társai azért nem bírálták Magyarországot, mert a kormány nem a közös európai bizottsági beszerzés keretében ügyeskedett a többiek rovására, inkább orosz és kínai vakcinát szerzett be az Unióban elsőként. Kurz arról is beszélt, hogy Ausztria is követheti a magyar példát.

Közben az észak-nyugat spanyolországi Galícia régióban jelentős késéssel ugyan, de kezdetét vette az oltási kampány. Ott az AstraZeneca szérumával oltanak.

Miközben Galiciában elkezdték, négy másik spanyol régióban már fel is függesztették az oltást az AstaZeneca vakcinájával. Az ok az, hogy néhány esetben vérrögképződést állapítottak meg.

Szlovákiában meghalt egy 38 éves tanárnő, akit az AstraZeneca vakcinájával oltottak be. Egy hete pedig Ausztria függesztette fel az oltást ezzel a vakcinával, egy 49 éves ápolónő halála miatt. A döntést hét uniós tagállam, valamint Norvégia és Izland is követte.

A brit-svéd gyógyszergyártó közleményben szögezte le, hogy tízmillió adat elemzése alapján sincs bizonyíték arra, hogy az oltással megnövekedett volna a tüdőembólia és a mélyvénás trombózis kockázata. Sőt, az ilyen típusú események előfordulása - szerintük - alacsonyabb az oltottaknál, mint az oltást nem kapott személyeknél. Az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása szerint is beadható az AstraZeneca oltóanyaga, Ausztriában pedig már újra is indult az oltás ezzel a vakcinával.

A problémák egyébként csak egy adott szállítmány esetében léptek fel, amit az unió 27 tagállama közül 17-be szállítottak. A magyar gyógyszerhatóság közlése szerint Magyarországra nem került a szóban forgó szállítmányból.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!