2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát a hongkongi helyzet megvitatására

Összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát a hongkongi helyzet megvitatására. A kínai parlament csütörtökön fogadta el a különleges státusszal bíró városállamra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, ami sokak szerint sérti Hongkong autonómiáját.

  • Összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát a hongkongi helyzet megvitatására

Hatalmas tapsviharral üdvözölték a kínai törvényhozók az úgynevezett nemzetbiztonsági törvénytervezetről szóló szavazás eredményét. A Nemzeti Népi Kongresszus tagjai 2878 szavazattal, egy ellenében fogadta el a tervezetet.

A voksolás kimenetele várható volt, a hongkongi demokráciapárti aktivisták már múlt hétvégén tüntetésekbe kezdtek. A demonstrálók szerint a hongkongi törvényhozás megkerülésével elfogadott tervezet jelentősen csorbítana a város autonómiáján. A passzus ugyanis többek között betiltaná a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását, és a központi kormányzat ellen irányuló cselekményeket a különleges közigazgatási státusszal bíró városállamban.

Peking lépése ellen sorban emelték fel a hangjukat a nemzetközi közösség tagjai, hiszen a kommunista ország az 1984-es kínai-brit nyilatkozatban kötelezettséget vállalat arra, hogy 2047-ig tiszteletben tartja Hongkong autonómiáját.

Az Európai Unió közben a vita békés megoldására szólította fel a feleket, jelezte, hogy Hongkong stabilitásának és autonómiájának megőrzése mindennél fontosabb.

"Európának érdekeltségei vannak Kínában, és ez fordítva is igaz. De mindenek előtt vannak alapelveink és értékeink. Ezért fontos, hogy az Unió világossá tegye Kína számára, hogy készen állunk a párbeszédre"

- mondta a német külügyminiszter.

Az Egyesült Államok már a hét elején figyelmeztetett, hogy a tervezet megszavazása esetén erőteljes válaszlépéseket fog tenni.

Az amerikai külügyminiszter a kínai parlament döntése után közölte, országa többé nem tartja autonóm területnek Hongkongot. Peking válaszul felszólította Washingtont, ne avatkozzon be Hongkong ügyeibe.

„Az Egyesült Államok és Kína közötti együttműködés mindkét fél számára előnyös, a vita pedig káros. Nem csak a két ország érdekeiről, de az egész világ érdekéről szó van. Ezért, amikor probléma lép fel, az egész világ aggódik”

- mondta a kommunista állam miniszterelnöke.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada és Ausztrália egyaránt úgy véli, hogy Kína a jogszabály elfogadásával megsértette nemzetközi kötelezettségeit. A hongkongi helyzet megvitatására amerikai és brit kezdeményezésre pénteken összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!