2023. 04. 01. Szombat Hugó napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát a hongkongi helyzet megvitatására

Összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát a hongkongi helyzet megvitatására. A kínai parlament csütörtökön fogadta el a különleges státusszal bíró városállamra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, ami sokak szerint sérti Hongkong autonómiáját.

  • Összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát a hongkongi helyzet megvitatására

Hatalmas tapsviharral üdvözölték a kínai törvényhozók az úgynevezett nemzetbiztonsági törvénytervezetről szóló szavazás eredményét. A Nemzeti Népi Kongresszus tagjai 2878 szavazattal, egy ellenében fogadta el a tervezetet.

A voksolás kimenetele várható volt, a hongkongi demokráciapárti aktivisták már múlt hétvégén tüntetésekbe kezdtek. A demonstrálók szerint a hongkongi törvényhozás megkerülésével elfogadott tervezet jelentősen csorbítana a város autonómiáján. A passzus ugyanis többek között betiltaná a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását, és a központi kormányzat ellen irányuló cselekményeket a különleges közigazgatási státusszal bíró városállamban.

Peking lépése ellen sorban emelték fel a hangjukat a nemzetközi közösség tagjai, hiszen a kommunista ország az 1984-es kínai-brit nyilatkozatban kötelezettséget vállalat arra, hogy 2047-ig tiszteletben tartja Hongkong autonómiáját.

Az Európai Unió közben a vita békés megoldására szólította fel a feleket, jelezte, hogy Hongkong stabilitásának és autonómiájának megőrzése mindennél fontosabb.

"Európának érdekeltségei vannak Kínában, és ez fordítva is igaz. De mindenek előtt vannak alapelveink és értékeink. Ezért fontos, hogy az Unió világossá tegye Kína számára, hogy készen állunk a párbeszédre"

- mondta a német külügyminiszter.

Az Egyesült Államok már a hét elején figyelmeztetett, hogy a tervezet megszavazása esetén erőteljes válaszlépéseket fog tenni.

Az amerikai külügyminiszter a kínai parlament döntése után közölte, országa többé nem tartja autonóm területnek Hongkongot. Peking válaszul felszólította Washingtont, ne avatkozzon be Hongkong ügyeibe.

„Az Egyesült Államok és Kína közötti együttműködés mindkét fél számára előnyös, a vita pedig káros. Nem csak a két ország érdekeiről, de az egész világ érdekéről szó van. Ezért, amikor probléma lép fel, az egész világ aggódik”

- mondta a kommunista állam miniszterelnöke.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada és Ausztrália egyaránt úgy véli, hogy Kína a jogszabály elfogadásával megsértette nemzetközi kötelezettségeit. A hongkongi helyzet megvitatására amerikai és brit kezdeményezésre pénteken összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Elhagyta a kórházat Ferenc pápa

Elhagyta a kórházat Ferenc pápa

Háromnapos kórházi kezelése után hazaengedték a kórházból Ferenc pápát. A katolikus egyházfőt légúti fertőzéssel kezelték a Gemelli-klinikán, s mivel minden lelete negatív, ma haza is engedték.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!