2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Összecsapások törtek ki egy UNESCO világörökségi helyszínként számon tartott szigeten

Összecsapások törtek ki pénteken Jemen déli részén, az UNESCO világörökségi helyszíneként számon tartott Szokotra szigeten a Szaúd-Arábia által támogatott jemeni kormányerők és a dél-jemeni szakadárok között.

  • Összecsapások törtek ki egy UNESCO világörökségi helyszínként számon tartott szigeten

A harcok azt követően lángoltak fel, hogy a szakadárokat tömörítő Déli Átmeneti Tanács (STC) harcosai megkísérelték bevenni a sziget legnagyobb települését, Hadibo városát. Megtámadták az ottani katonai támaszpontokat, de a kormányerők visszaverték a lázadókat - közölték jemeni tisztségviselők.

Helyi lakosok kora reggel óta fegyverropogást és robbanásokat hallanak. Sebesültekről egyelőre nem érkeztek hírek.

A Déli Átmeneti Tanács szombaton bejelentette, hogy "egyedül fogja kormányozni" az ellenőrzése alatt álló területeket, köztük Ádent is, amelyet 2019-ben foglalt el, valamint több más dél-jemeni tartományt, és korrupcióval vádolták meg a Szaúd-Arábia támogatta jemeni kormányt. A nemzetközileg elismert kormányzat puccsnak minősítette a szakadárok lépését, és azt követelte tőlük, hogy tartsák tiszteletben a tavaly novemberben aláírt békeszerződést.

A világörökségi listán szereplő Szokotra gazdag biodiverzitásáról híres. Az STC korábban többször próbálta már ellenőrzése alá vonni a szigetet.

Az STC és a kormány is része annak a szaúdi vezetésű és az Egyesült Arab Emirátusok által is támogatott arab koalíciónak, amely évek óta harcol az Irán támogatását élvező, síita húszi lázadók ellen. A kormány és a szakadárok tavaly augusztusban azonban összetűzésbe kerültek egyes dél-jemeni területek, köztük a legfontosabb kikötőváros, Áden feletti ellenőrzés kérdésében. Ebben a viszályban az Egyesült Arab Emírségek a déli szakadárok pártját fogja.

A belső csatározások várhatóan tovább súlyosbítják azt a humanitárius válságot, amelyet a 2014 óta húzódó véres polgárháború okozott a világ egyik legszegényebb országában.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Tízezer hajós és még ennél is több turizmusban dolgozó megélhetése kerülne veszélybe, ha Karácsony Gergely kitiltja a hajók nagy részét a Dunáról. A Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása szerint a jövő évtől tiltanák ki a hajókat a legtöbb kikötőből. A 24 kikötő több mint felét pedig megszüntetnék.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!