2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Összecsapások a szerb Parlamentnél

Ismét tüntettek Belgrádban, amiért a kormány a hétvégén újból bevezetné a kijárási tilalmat a koronavírus miatt. Előző nap a tüntetők be is jutottak a parlamentbe az összecsapások pedig egészen éjszakáig folytatódtak. Aleksandar Vucic elnök szerint az ellenzék szervezte a tüntetést, de külföldi szereplők is anarchiát akarnak teremteni hazájában.

  • Összecsapások a szerb Parlamentnél

A szerb parlament lépcsőjét takarítják az előző napi ostrom után. A járványügyi szigorítások ellen tiltakozók rohanták meg az épületet kedd este, miután Aleksandar Vucic elnök bejelentette, hogy a hétvégén kijárási tilalmat vezetnek be a koronavírus-fertőzöttek számának gyors növekedése miatt. A tüntetők be is jutottak az épületbe, de kiszorították őket és késő éjszakáig folytak az utcai csatározások. A parlament körül kiégett autóroncsok sokasága jelzi az indulatokat.

Vucic: Külföldi szereplők is káoszt akarnak teremteni

A szerb elnök nemcsak a múlt hónapi választáson a parlamentből kiesett ellenzéket, de külföldi szereplőket is megvádolt azzal, hogy káoszt akarnak teremteni Szerbiában.

A politikai tüntetést jól megszervezték. Miközben biztonsági szolgálataink egy része nem teljesített valami jól, azt láthattuk, hogy nem csak bűnözők, de nemzetközi szereplők, idegen titkosszolgálatok is szervezték a történéseket. Ezzel komolyabban kell foglalkoznia titkosszolgálatunknak

 - közölte a szerb államfő, aki félig meg is hátrált, mivel elmondta: mégsem lesz kijárási tilalom, de más korlátozó intézkedések továbbra is várhatók.

Ígérete nem hatotta meg a tüntetőket, akik szerda este ismét a Parlamenthez vonultak. A kormány ezúttal készült az összecsapásokra, így az ország egész területéről Belgrádba rendelték a rendőröket a kiemelt kormányépületeket védelmére. Az épület bejáratánál ismét közelharc alakult ki, de ezúttal nem sikerült betörni a Parlamentbe. A rendőrök könnygázzal és gumibottal szorították vissza a tömeget.

Elzavarták az ellenzéki politikusokat a tüntetők

Ellenzéki politikusok is igyekeztek a tömeg élére állni, de a tiltakozók elzavarták őket. A Szabad Polgárok Mozgalmának vezetőjét, Sergej Trifunovicsot több száz méteren át üldözték a tüntetők, míg végül vérző fejjel távozott. Bosko Obradovic, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetőjét pedig - állítása szerint - a rendőrök verték meg.

Szerbiában az utóbbi 24 órában 357 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a járványgörbe napok óta kitartóan emelkedik. Az országban 17 ezer fertőzöttet regisztráltak; a járvány áldozatainak száma pedig 340. A járvány újbóli gyors terjedése miatt az Európai Unió tagállamai beutazási korlátozásokat vezettek be a szerb állampolgárokkal szemben.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!