2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Összecsapásba torkollott a lelőtt palesztin újságírónő temetési menete Kelet-Jeruzsálemben

Az izraeli rendőrök és a palesztin zászlókkal tüntető és rigmusokat kántáló gyászolók közti összecsapásba torkollott a lelőtt palesztin újságírónő temetési menete Kelet-Jeruzsálemben - jelentette a helyi média pénteken.

  • Összecsapásba torkollott a lelőtt palesztin újságírónő temetési menete Kelet-Jeruzsálemben

Fotó: Gettyimages

A rendőrök oszlatni kezdték a palesztin zászlókkal vonuló gyászoló tömeget, és majdnem a földre esett a koporsó péntek délután Sirín Abu Aklának, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió ismert palesztin újságírónőjének temetési menetén Kelet-Jeruzsálemben.

A rendőrség közlése szerint a gyászoló tömeg megindulása előtt és a gyászmenet kezdetén a holttestet csütörtök óta őrző kelet-jeruzsálemi kórháznál zavargás tört ki, palesztinok kövekkel és más tárgyakkal dobálták az izraeli biztonságiakat, a rendőrök pedig tömegoszlatásba és letartóztatásokba kezdtek, állításuk szerint a temetés zavartalan lebonyolítása érdekében. A gyászmenetből hat palesztint állítottak elő.

Arab parlamenti képviselők hevesen bírálták a rendőrséget a történtekért. Többek közt Iszua Faridzs, a baloldali liberális Merec párt képviselője, és regionális együttműködésért felelős miniszter erőszakkal, és szerepének félreértelmezésével vádolta a rendfenntartókat.

"A jeruzsálemi rendőrség elrabolta Sirín Abu Akla emlékét és temetését. A belbiztonsági miniszter utasításával ellentétes rendőri erőszak és a palesztin zászlók elleni szükségtelen buzgalom összetűzéshez vezetett. A rendőrség semmi tiszteletet nem mutatott a gyászolók iránt, és egyáltalán nem értette meg szerepét" - nyilatkozta az Izrael lakosságának húsz százalékát kitevő arab kisebbséghez tartozó miniszter.

Abu Aklát az óváros Jaffa-kapujához közeli Cion-hegyi keresztény temetőben helyezték örök nyugalomra, az óvárosi római katolikus templomban megtartott szertartást követően. A temetésen részt vettek az izraeli parlament arab képviselői mellett 27 ország nagykövetei a világ minden tájáról, és élőben közvetítette az arab világ médiája.

Sirín Abu Aklát szerda reggel Ciszjordánia északi részén, Dzseninben érte halálos fejlövés, amikor tűzharc tört ki a terrorista tevékenységgel gyanúsított palesztin körözöttek letartóztatását megkísérlő izraeli kommandós egység és palesztin fegyveresek között. A Palesztin Hatóság vezetői Izraelt vádolják megölésével, de a boncolást végző palesztin patológus és az izraeli hadsereg vizsgálóbizottságának előzetes jelentése szerint nem világos, hogy palesztin, vagy izraeli oldalról érkező lövedék ölte-e meg az újságírónőt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!