2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:00

Külföld

OSDH: Csaknem százan meghaltak a kormányerők és lázadók közötti összecsapásokban

A szír kormányerők és a velük szövetséges milíciák legalább 51 tagja és 45 felkelő vesztette életét pénteken a középnyugat-szíriai Hama tartományban zajló összecsapásokban - közölte egy, a szíriai háború fejleményeit megfigyelő csoport.

  • OSDH: Csaknem százan meghaltak a kormányerők és lázadók közötti összecsapásokban

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint a kormányerők több támadást indítottak hajnaltól orosz szövetségeseik támogatásával, hogy elfoglalják Dzsabín és Tell-Milh településeket, amelyeket a hónap elején vontak ellenőrzésük alá lázadócsoportok.

A nagy-britanniai székhelyű szervezet szerint a felkelők rakétákkal lőtték a kormányerőket, ráadásul a szíriai hadsereg egyik repülőgépét is sikerült eltalálniuk egy légvédelmi rakétával. Eközben 45 lázadó, köztük 29 dzsihadista lelte halálát az összecsapásokban és a szíriai hadsereg, illetve orosz szövetségese légi- és tüzérségi támadásaiban - tette hozzá.

A szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló OSDH szerint harci repülőgépek csaknem 200 légicsapást hajtottak végre, miközben a szárazföldi csapatok több mint 900 rakétát lőttek ki az említett településekre és a környező területekre.

A SANA szíriai állami hírügynökség azzal vádolta a dzsihadistákat, hogy rakétákkal lőtték a kormányerők ellenőrzése alatt álló területeket, több tucat civilt megölve vagy megsebesítve, és kárt okozva tulajdonaikban.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Hama és az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. Az OSDH szerint a harcokban már több mint 500 civil vesztette életét.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ága volt.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!