2023. 09. 28. Csütörtök Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:25

Külföld

Ortodox karácsony: az éjféli misén akartak robbantani?

Vasárnap kezdődött a karácsony az ortodox egyházakban. Oroszországban és a Közel-Keleten több millióan vettek részt az éjféli miséken. Az orosz hatóságok azt állítják: meghiúsítottak egy terrortámadást a Kaukázusban. Muzulmán terroristák akartak egy misén robbantani. A templomok védelmét emiatt megerősítették.

Körmenettel és a víz megáldásával kezdődött a karácsonyi időszak legfontosabb ünnepe Görögországban. A görög ortodox egyház érseke és a miniszterelnök több száz hívővel vonult a pireuszi kikötőhöz. Antonis Samaras, a gazdasági mélyponton lévő ország kormányfője úgy fogalmazott: vízkereszt napja reménnyel és erővel tölt el minket, Isten segítségével kijutunk a válságból.

A Vatikánban XVI. Benedek több mint tízezer zarándok előtt tartotta a vasárnapi misét. A katolikus egyház vezetőit arra biztatta, szálljanak szembe azzal a sok országban uralkodó gondolkodásmóddal, amely megkérdőjelezi a hit fontosságát.

Vasárnap ünnepelték a karácsonyt Oroszországban is. Moszkvában az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka tartott éjféli misét, amelyen Dmitrij Medvegyev is jelen volt. Az államfő az ország déli részén, Krasznodarban, egy szerényebb templomban ünnepelt.

A közel-keleti keresztények vezetői a ciszjordániai Betlehemben, a Születés templomában gyűltek össze. A görög ortodox pátriárka mellett Mahmud Abbász palesztin elnök is itt ünnepelte a karácsonyt.

A Közel-Kelet legnagyobb keresztény közösségét a koptok alkotják. A kairói bazilikában a kopt egyház újonnan megválasztott pápája tartotta a misét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Turizmus világnapja

Radar - Turizmus világnapja

Rendhagyó túrákkal várták a látogatókat a lillafüredi Szent István barlangban a turizmus világnapja alkalmából. A cél, hogy felhívják a figyelmet a fenntartható idegenforgalom fontosságára.
Radar – Tükörtojás sütés a betonon?

Radar – Tükörtojás sütés a betonon?

A klímaváltozás a nyakunkon van. Brazília legnagyobb városának utcáján azt demonstrálják hatalmas 3D-s szobrokkal, hogy a globális felmelegedés miatt, hamarosan tükörtojásokat lehet majd sütni az utcán, pusztán a nap erejével.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Felgyorsítja a kiutasításokat az olasz kormány

Felgyorsítja a kiutasításokat az olasz kormány

Tovább szigorít az olasz kormány a migrációs vészhelyzet miatt. Korlátozzák a vízumkérelmek jóváhagyását, és fokozottan ellenőrzik a vasút állomásokat. A közrendre veszélyt jelentő személyek kiutasítását felgyorsítják. Azokra is kiutasítás vár, akik kiskorúnak hazudják magukat.
Félnek a szabadkaiak az illegális bevándorlóktól

Félnek a szabadkaiak az illegális bevándorlóktól

Múlt héten automata fegyverekkel lőttek a magyar rendőrökre a szerb határon. Kedden pedig egy olyan felvételt hozott nyilvánosságra a rendőrség, amelyen egy embercsempész gépkarabéllyal biztosítja a migránsok átkelését a határkerítésen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!