2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Országos vesztegzárat rendelt el a cseh kormány

Országos vesztegzárat rendelt el a cseh kormány március 16-tól március 24-ig - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök a kormány vasárnapi rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón. Az országok szigorú intézkedései mellett pedig sorra jelentik be leállásukat a légitársaságok.

  • Országos vesztegzárat rendelt el a cseh kormány

"Az intézkedés célja a koronavírus terjedésének megakadályozása" - hangsúlyozta Babis.

A miniszterelnök közlése szerint a kormány több mint 6 óra tárgyalás után összesen 15 határozatot fogadott el a témában.

A kabinet jelentősen korlátozza az emberek szabad mozgását. Nem hagyhatják el a lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak. További kivételt képez a gondoskodás a közeli hozzátartozókról. A rendelet betartását a hatóságok ellenőrizni fogják.

Újságírói kérdésre válaszolva Jan Hamácek belügyminiszter azt mondta, hogy "az emberek sétái a jó levegőn természetesen nincsenek betiltva, de a csoportosulás igen".

A cseh kormány válságstáb felállításáról is döntött, amelynek élén Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese áll, aki képzett járványügyi szakember.

Csehországban vasárnap késő este már 293 fertőzött személyt tartottak nyilván. Kettejük állapota súlyos, míg a többieknél enyhe lefolyású a kór - mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter.

A vasárnapi kormánydöntés tovább szigorította a hét folyamán bevezetett intézkedéseket. Csehországban szerdától határozatlan időre szünetel az oktatás, csütörtökön harmincnapos szükségállapotot hirdettek, szombattól zárva vannak a vendéglők, az üzletek, kivételt az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák képeznek, hétfőtől kezdve pedig le vannak zárva a cseh határok is.

Az új típusú koronavírus terjedése miatt külföldi állampolgárok vasárnap éjféltől nem léphetnek be Csehországba, a cseh állampolgárok pedig nem utazhatnak külföldre.

A határátlépési korlátozások nem érintik a kamionos teherszállítást, a kamionsofőröket, pilótákat és a szolgálatban lévő vasutasokat, valamint egészségügyi dolgozókat.

Sorra állnak le a légitársaságok

A kormányok által a koronavírus miatt bevezetett kényszerintézkedések miatt egyre több légitársaság függeszti fel üzemelését, a még járatokat teljesítő cégek pedig jelentős kapacitás-csökkentést hajtottak végre. Az érdekükben felszólaló Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség csődhullám lehetőségére figyelmeztet. 

Az Eurocontrol európai forgalomszervező adatai szerint múlt pénteken átlagosan 17 százalékkal közlekedett kevesebb repülőgép az európai légtérben, de országonként nagyok az eltérések. A legsúlyosabban Olaszország és Németország érintett, előbbi légterében 77, utóbbiéban mintegy 30 százalékkal volt kisebb a forgalom, mint egy évvel korábban. Portugáliában 7 százalékos csökkenést mértek.

A légitársaságok közül az Alitalia csökkentette a legnagyobb mértékben kapacitását, a járatok 70 százalékát mondták le, a Lufthansa-csoport az előre meghirdetett járatok 40 százalékát nem indította el, a Ryanair 28 százalékkal kevesebb kapacitást kínált fel.

Egyre több ország tiltja meg a belépést valamilyen formában a külföldiek számára, Olaszország után Spanyolország, Lengyelország, Lettország, Csehország, Dánia, Norvégia, valamint Katar és az Egyesült Államok is korlátozást vezetett be. Emiatt egyre több légitársaság állítja le üzemelését hosszabb-rövidebb időszakra. Eddig a LOT Polish Airlines, a SAS Scandinavian Airlines, az Air Baltic, a Lauda és a CSA Czech Airlines állította le szinte minden kereskedelmi járatát, csupán néhány összeköttetés maradt meg, amelyekkel az adott ország állampolgárai hazatérhetnek.

Az Egyesült Államok csütörtökre virradóra először a schengeni övezet, vasárnapra már az Egyesült Királyság és Írország területéről is megtiltotta a külföldiek beutazását egy hónapra, emiatt a legtöbb európai és amerikai légitársaság is jelentős kapacitás-csökkentést hajtott végre, a nyugati parti városokba alig lesz európai, közvetlen járat, de teljesen nem szűnt meg a transzatlanti forgalom.

A Lufthansa tájékoztatása szerint márciusban és áprilisban a járatok felét, mintegy 40 ezer járatot törölt előzetesen, de további intézkedésekre lehet számítani. A német légi társaság állami segítséget kért azon országoktól (Németország, Ausztria, Svájc, Belgium), ahol bázist üzemeltet. Az Air France dolgozói 80 százalékát részmunkaidőben foglalkoztatja tovább, a KLM 2000 munkavállalót küldött el. Alex Cruz, a British Airways vezérigazgatója azt mondta, a cég megmentése érdekében soha nem látott mértékű repülőgép-kivonást és elbocsátást kell végrehajtani.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) előzetesen azzal számolt, hogy a légiközlekedést mintegy 113 milliárd dollár kár érheti. Alexandre de Juniac elnök-vezérigazgató azonban pénteken a Reutersnek nyilatkozva már azt mondta, ennél nagyobb mértékű lehet a kár, és a kormányok segítségét kérte, ellenkező esetben csődhullám söpör végig a légiközlekedési iparágban.

Az MTI megkeresésére a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) azt közölte, hogy az elmaradó utasok, illetve törölt járatok miatt egyetlen negyedév alatt 4,5 milliárd euróval csökkenhet a repülőterek bevétele a tervezetthez képest.

Tovább szigorít Ausztria a világjárvány miatt

Csak egyedül menjenek utcára az osztrákok, kérte az ország lakóitól Kurz.

Újabb korlátozásokat jelentett be az osztrák szövetségi kormány az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében vasárnap éjjel, ezek értelmében hétfőtől betiltják az 5 főnél nagyobb összejöveteleket, és keddtől az éttermeknek is be kell zárniuk.

Sebastian Kurz kancellár emellett arra kérte az Ausztriában élőket, hogy szigeteljék el magukat, csak azokkal érintkezzenek, akikkel egy háztartásban élnek. A kormányfő közleményében arra biztatja az embereket, hogy csak akkor hagyják el otthonukat, ha halaszthatatlan feladatuk van, élelmiszert kell vásárolniuk vagy segíteniük kell másokon. Kurz hivatala tudatta, hogy az 5 főnél nagyobb összejövetelek csak akkor engedélyezettek, ha a járvány elleni küzdelmet szolgálják. Aki mégis ki akar mozdulni, az csak egyedül, vagy vele egy háztartásban élőkkel tegye – mondta Kurz az APA osztrák hírügynökségnek.

Az ország nyugati részén fekvő Tirol vezetése vasárnap bejelentette, hogy a tartomány egészét vesztegzár alá vonják. Itt jelent meg először Ausztriában az új koronavírus, és már 245 embert fertőzött meg. Bécs egyúttal bővítette azoknak az országoknak a listáját, amelyekből korlátozza a belépést; felkerült a listára az Egyesült Királyság, Hollandia, Oroszország és Ukrajna is. Ezentúl az onnan érkezőknek két hétre karanténba kell vonulniuk, vagy orvosi igazolást kell felmutatniuk arról, hogy egészségesek.

Kurz egy vasárnap esti interjúban arról beszélt, az osztrák kormány célja, hogy leállítsa a légi forgalmat a fertőzött területekről, ám egyelőre még fenntartják a minimális közlekedést, hogy a külföldön tartózkodó osztrákok hazatérhessenek. „Aki külföldön van, és haza akar térni, az húzzon bele, és sürgősen induljon útnak, vagy vegye fel a kapcsolatot a külügyminisztériummal, hogy hazahozhassuk” – jelentette ki Kurz az ORF 2-es csatornájának adott interjúban vasárnap este. Az osztrák kormány a járvány gazdasági következményeinek enyhítésére 4 milliárd eurót (mintegy 1350 milliárd forint) különített el.

Ausztriában vasárnap reggelig mintegy 800 fertőzöttet találtak, és egy embert ölt meg az új koronavírus. Bécs már korábban elrendelte az iskolák és a legtöbb üzlet bezárását, emellett Olaszországból és Svájcból már korábban beutazási tilalmat rendelt el.

Szigorítják a Szerbiába utazók határátlépését

Korlátozásokat vezetett be a szerb határőrizet, változások lépnek életbe a magyar-szerb határszakaszon - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon hétfő hajnalban. 

A belgrádi magyar nagykövetség tájékoztatása szerint hétfőtől a Szerbiában bevezetett rendkívüli állapot miatt mind a közúti, mind a vasúti szerb államhatárt csak szerb állampolgárok, diplomaták, tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, valamint a segíteni érkező orvosi személyzet tagjai léphetik át - írták.

Egyre több nyugat-balkáni ország vezet be szigorú intézkedéseket

Egyre több nyugat-balkáni ország vezet be szigorú intézkedéseket az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, a fertőzöttek száma azonban napról napra tovább nő. 

Montenegróban ugyan még egy fertőzöttet sem regisztráltak, ám a podgoricai kormány elővigyázatosságból lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt. A döntés értelmében csak a montenegrói állampolgárok, a diplomaták, és azon külföldiek léphetnek be az Adria-parti országba, akik Montenegróban dolgoznak, ám minden külföldről érkező számára kötelezővé tették az önkéntes házi karantént. Bezárták a vendéglátó-ipari egységeket, a szórakozóhelyeket, a bevásárlóközpontokat és a sportlétesítményeket. Az áruforgalom továbbra is zavartalanul zajlik - közölte a montenegrói kormány. Az egy légtérben tartózkodók számát ötvenre korlátozták, míg a bejelentés szerint a nyitott piacokon sem tartózkodhatnak többen száznál.

Bosznia-Hercegovinában tömegek lepték el a bevásárlóközpontokat, élelmiszerüzleteket és gyógyszertárakat, mivel azonban egyszerre csak korlátozott számban tartózkodhatnak az üzletekben, az utcákon is hosszú sorok alakultak ki. A legtöbben lisztet, étolajat, konzerveket, rizst, tésztát és tisztítószereket vásárolnak, a gyógyszertárakban pedig a lázcsillapítókra, az influenza elleni gyógyszerekre és a vitaminokra van a legnagyobb kereslet. Az országban 24 fertőzöttről tudnak.

Koszovó felfüggesztette az összes induló repülőjáratot, nemzetközi busz- és vasúti járatot, valamint a településközi járatot is, az országba csak a koszovói állampolgárok léphetnek be, őket 14 napos házi karanténra kötelezik. Emellett az élelmiszerüzleteken és gyógyszertárakon kívül minden üzletet, éttermet, bevásárlóközpontot bezártak. Koszovóban 13 fertőzöttet regisztráltak hétfőig.

 Az észak-macedóniai politikusok a járványra való tekintettel az április 12-re tervezett előrehozott parlamenti választás elhalasztását kezdeményezték a köztársasági elnöknél. Sztevo Pendarovszki államfő várhatóan a nap folyamán dönt az ügyben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja

Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni . ezt maga Magyar Péter nyilatkozta a Magyar Nemzet riporterének. Az ügyben most megszólalt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!