2021. április 17.,
szombat, Rudolf napja

Országos felháborodást okozó erőszakos menedékkérőket ítéltek el Németországban

MTI

2019. május 10., péntek 12:47

Elítéltek pénteken Németországban egy csoport fiatal ázsiai menedékkérőt, aki országos felháborodást okozott azzal, hogy ittasan és kábítószer hatása alatt járókelőkre támadt egy kisvárosban.

A csoport 18 éves iráni vezetőjét két év hét hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte az ambergi városi bíróság, három afgán társát pedig hat és tizenhárom hónap közötti, felfüggesztett szabadságvesztésre.

A 17 és 19 év közötti menedékkérők tavaly decemberben több órán át garázdálkodtak a bajorországi város központjában, válogatás nélkül sértegettek és bántalmaztak járókelőket. Huszonegy emberre rontottak rá, 15-en megsebesültek, többnyire enyhe sérüléseket szenvedtek.

A fékeveszett fiatalok az elfogásukra kivezényelt rendőrökkel is szembeszálltak, sértegették és ütlegelték őket.

Az erőszakoskodó menedékkérőket a többi között testi sértéssel és rongálással vádolták meg. Az ügyészség és a rendőrség a nyomozás lezárása után hangsúlyozta, hogy a bűncselekmény nem az elkövetők származására vezethető vissza. Az unalom és az alkohol-, illetve kábítószer-fogyasztás összhatása gyakran okoz gondot fiatalembereknél, származástól függetlenül.

A fiatalemberek az elfogásuk óta eltelt hónapokat előzetes letartóztatásban töltötték. A bíróság előtt beismerték tettüket és bocsánatot kértek. Magatartásukat a támadások előtt elfogyasztott nagymennyiségű alkohol és kábítószer hatásával magyarázták.

A tavaly decemberi eset országos felháborodást keltett, és új lendületet adott Németországban a bűnözés útjára lépő külföldiek eltávolításáról szóló közéleti-politikai vitának.

MTI