2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Oroszország válaszokat vár Trumptól

Válaszokat vár Moszkva, Donald Trump hétvégi kijelentései után. Az elnök arról beszélt, hogy kiléptetné országát egy nukleáris fegyverekre vonatkozó egyezményből. Arra hivatkozott, hogy az oroszok is fejlesztenek hasonló fegyvereket. Az orosz külügyminiszter ezt cáfolta.

  • Oroszország válaszokat vár Trumptól

„Nem fogjuk hagyni, hogy az oroszok megsértsenek egy nukleáris egyezményt, és fegyvereket gyártsanak, miközben nekünk ezt nem engedik. Véget fogunk vetni az egyezségnek, kilépünk belőle” – szombaton jelentette be az amerikai elnök egy kampányeseményen, hogy fel akarja mondani a nukleáris fegyverekre vonatkozó, úgynevezett INF-szerződést.

Donald Trump akkor az oroszokat bírálta, akik most visszautasították, hogy megsértenék a szerződés feltételeit. Az egyezmény megtiltotta a feleknek a földi indítású, 500 kilométeresnél nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakéták gyártását. Az orosz külügyminiszter tárgyalna az ügyről.

„Még nem láttuk a konkrét döntést, hallottam az amerikaiak szándékáról, de úgy tudom, hogy még az Egyesült Államokon belül sem egységes az bejelentés fogadtatása” – mondta Szergej Lavrov.

Kína is arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy gondolják át még egyszer a kilépési szándékukat. Trump nevadai beszédében ugyanis Kínát is megemlítette, pedig az ázsiai ország nem írta alá a szerződést.

„Az egyoldalú kilépésnek több negatív hatása is lesz. Kínát vádolni azért, mert egyoldalúan kiszállnak a szerződésből egy totális hiba. Reméljük, hogy minden érintett fél megbecsüli a nehezen elért eredményeket, ami sokéves kemény munka gyümölcse” – mondta a Kínai Külügyminisztérium szóvivője.

Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan 1987 végén Washingtonban írta alá a közepes hatótávolságú nukleáris erők szerződését, ami 1988 nyarán lépett életbe. Az egyezmény a hidegháború lezárását előkészítő egyik fontos lépés volt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!