2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Oroszoktól kapott fegyverekkel dicsekedtek a lázadók

A kelet-ukrajnai tűzszünetről tárgyal Berlinben az orosz és az ukrán külügyminiszter. A német közvetítők szerint az ukrán határon feltartóztatott kétszáz orosz segélykamion sorsáról is meg akarnak állapodni. A Vöröskereszt már megállapította, hogy nincs rajtuk hadifelszerelés, arra azonban az ukránok és az oroszok se hajlandók garanciát vállalni, hogy a konvoj miatt nem lesznek újabb harcok. Közben reggel oroszbarát szakadárok lelőtték az ukrán hadsereg egyik MiG–29-es harci gépet, a pilóta épségben katapultált.

Öt nap várakozás után hajthatott be az ukrán határra a kétszáz, fehérre festett orosz segélykamion. A konvojt átvizsgálta a Vöröskereszt, tényleg segélyt visznek, sőt, már a vámpapírok is rendben vannak. Arra viszont sem az ukránok, sem az oroszok nem vállalnak garanciát, hogy nem lesz lövöldözés a konvoj miatt. „Az orosz és ukrán kormány napok óta egyeztet, hogy rendben legyenek a szállítmány papírjai. Csak éppen biztonsági garanciákat nem kaptunk egyik féltől sem, márpedig enélkül nem biztonságos belépni a konvojnak az országba, mert csak fokoznák a harcokat” – mondta a Vöröskereszt egyik vezetője

A határtól néhány kilométerre folyamatosak a fegyveres összecsapások. A luhanszki nemzetközi repülőtérből nem sok maradt, miután rakéta találat érte. „Luhanszkban nagyon nehéz most. Nincs áram, nincs ivóvíz és a gázt is kikapcsolták. Akinek voltak tartalékai, az már felélte. Benzin is alig van, de az autókat úgyse engedik át a határon” – mondta egy nő, akit a Vöröskereszt mentett ki a városból.

A segélykonvojjal párhuzamosan néhány száz kilométerre délre egy katonai konvoj is megjelent Kelet-Ukrajnában. Ez a menetoszlop aztán eltűnt Donyeck környékén. A lázadók szerint ők kaptak katonákat és fegyvereket Oroszországtól. Valószínűleg ezekkel lőttek le egy ukrán MiG vadászgépet is vasárnap reggel. „Jó híreim vannak a harcostársaknak. Szombattól a következő felszereléssel bővült az arzenálunk: százötven katonai járművet, köztük harminc tankot kaptunk, és ezerkétszáz kiképzett fegyverest, akik az elmúlt négy hónapban Oroszországban készültek arra, hogy segítsenek nekünk” – dicsekedett a szakadár régió vezetője.


Az oroszok eddig tagadták, hogy segítik a lázadókat. A NATO főtitkára szerint hadüzenettel ér fel, ha az oroszok valóban kiképzett katonákat küldtek Ukrajnába harcolni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.
Verstappen nyerte a sprintfutamot

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A negyedik helyről rajtoló Max Verstappen, a Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok versenyzője nyerte a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati sprintfutamát.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!