2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Orosz támadástól tart az Egyesült Államok

Moszkva korlátozza a mezőgazdasági importot azokból az országokból, amelyek szankciókat hoztak Oroszország ellen. Donyecket légicsapás érte, Amerika attól tart, hogy az oroszok megtámadják Ukrajnát.

Oroszország megtiltja vagy korlátozza a mezőgazdasági termények importját azokból az országokból, amelyek szankciókat hoztak Moszkva ellen – erről határozott Vlagyimir Putyin. A korlátozás, amelynek részleteit még nem dolgozták ki, egy évig tart majd. Közben Ukrajnában először érte légicsapás Donyeck belvároshoz közeli részét a konfliktus kezdete óta. Az akciót valószínűleg az ukrán hadsereg hajtotta végre. Bár a bombázásnak nincs halálos áldozata, az elmúlt 24 órában 3 civil és 18 ukrán katona halt meg. Az amerikai és a lengyel kormány egybehangzó véleménye szerint egyre nagyobb a veszélye egy Ukrajna elleni orosz támadásnak.

Kioszkokat és boltokat ért bombatalálat Donyeck belvároshoz közeli részén. A piac egyik fele teljesen megsemmisült, és számos egyéb épület károsodott, hatalmas kráter tátong a közelben lévő úton is.A légitámadást valószínűleg az ukrán légierő hajtotta végre, amely egyre szorosabbra vonja az ostromgyűrűt Donyeck, Luganszk és Gorlovka körül. Helyi lakosok szerint a hadsereg repülőgépei többször is lecsaptak a városra. „Az a céljuk, hogy lerombolják az infrastruktúrát, távozásra kényszerítsék az embereket, és folyamatosan haladjanak a központ felé” – vélekedik egy donyecki lakos.

Az ukrán hadsereg tagadta, hogy légitámadásokat hajtott végre a térségben. Kijev a napokban indított újabb akciót az oroszbarát szakadárok fellegvárának számító városok ellen. Felszólították a lakosokat, hogy hagyják el a térséget. A konfliktus miatt már eddig is több százezren menekültek el. Egyes településeken nincs víz és áram, és kifogyóban vannak az élelmiszerkészletek. A harcokban április óta 1500-an haltak meg, köztük sok civil.

Rosszabbodhat a helyzet

Az ENSZ szerint a helyzet csak rosszabbodni fog, ha tovább folynak az összecsapások. „A konfliktussal sújtott térségekben erőszak uralkodik, a humanitárius helyzet állandóan romlik. 3,9 millió ember él ebben a zónában. Akik ott maradnak, egyre nagyobb veszélyben vannak, ahogy a harcok közelednek a sűrűn lakott területekhez” – fogalmazott John Ging, az ENSZ humanitárius műveleteinek igazgatója.

A nyugati hatalmak Oroszországot hibáztatják a krízisért, amely szerintük katonailag segíti, valamint a háttérből irányítja a szakadárokat. A lengyel kormányfő már attól tart, hogy az orosz csapatok bevonulnak Ukrajnába. A NATO szerint Moszkva húszezer katonát vonultatott fel a határnál. „Az elmúlt órákban olyan információkat kaptunk, hogy jelen pillanatban biztosan nagyobb az orosz hadsereg közvetlen katonai beavatkozásának veszélye Ukrajnában, mint néhány nappal ezelőtt” – közölte Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

Oroszország az Egyesült Államokat és a NATO-t okolja a válságért. Szerintük a nyugati hatalmak az ukrán válságot előidézve és kihasználva akarják erősíteni jelenlétüket Kelet-Európában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!