2024. 07. 23. Kedd Lenke napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Orosz hadihajók vonultak fel Amerika partjainak közelében + videó

Orosz hadihajóflotta érkezett a kubai vizekre szerdán a tervezett karibi hadgyakorlatot megelőzően. Megfigyelők szerint a lépés legfontosabb célja a hatalom demonstrálása az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás miatti növekvő feszültség közepette.

  • Orosz hadihajók vonultak fel Amerika partjainak közelében + videó

Megérkezett szerdán Havanna kikötőjébe az az orosz haditengerészeti kötelék, amelynek látogatását a két érintett ország egy héttel ezelőtt jelentette be. A kubai hadsereg 21 ágyúlövéssel üdvözölte a rajt, ezenkívül halászok és bámészkodók kisebb csoportja nézte a hajókat a Malecón tengerparti sétányon, amint elhaladtak a négyszáz éves Morro-erőd előtt, a kikötő bejáratánál.

A korábbi havannai közlés szerint a hatnaposra tervezett látogatáson az Admiral Gorskov fregatt, a Kazany atom-tengeralattjáró, a Akagyemik Pasin tartályhajó és a Nyikolaj Csiker mentőhajó vesz részt. A kubai diplomáciai tárca szerint az orosz hajók érkezése összhangban áll a kétoldalú baráti kapcsolatokkal, valamint a nemzetközi szabályok szigorú betartásával, és egyik hajó sem szállít atomfegyvert, ottani állomásozásuk nem jelent veszélyt a térségre.

William Leogrande, a washingtoni American University professzora szerinte a látogatás több, mint a megszokott gyakorlat, ugyanis olyan időszakban történik, amikor Joe Biden amerikai elnök kormánya azt próbálgatja, hogy milyen messzire tud elmenni Ukrajna támogatásában. 

A hadihajók látogatásával Vlagyimir Putyin orosz elnök arra akarja figyelmeztetni Bident, hogy Moszkva is képes kihívó lenni Washingtonnal szemben az ő befolyási övezetében

 – fogalmazott Leogrande.

Havanna mindössze 160 kilométerre van a floridai Key West amerikai haditengerészeti bázistól. A vizit Kuba évtizedek óta legsúlyosabb gazdasági válságának idejére esik, amikor is hiány van az élelmiszerektől kezdve a gyógyszereken át az üzemanyagig szinte mindenből, és ez egyre nagyobb társadalmi elégedetlenséget szül.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!