2017. december 13.,
szerda, Luca, Otília napja

Őrizetben a főpap, tüntetnek az apácák + Videó + Képek

TK

2011. december 29., csütörtök 10:52

Előzetes letartóztatásba került egy Atosz-hegyi főpap az előző görög kormánnyal folytatott telekcsere-ügyletei miatt. Az egyik leggazdagabb ortodox kolostor vezetőjét azután tartóztatták le, hogy visszatért oroszországi pénzgyűjtő körútjáról.

Ortodox apácák és pópák tüntettek a legnagyobb athéni görög börtön előtt, ahol szellemi vezetőjüket tartják fogva. Efraim főapátot azzal gyanúsítják, hogy telekcserés ügyleteivel több tíz millió euróval károsította meg a görög államot. A tüntető apácák szerint Efraim főapát csak áldozati bárány, a közismert csalók viszont szabadlábon vannak.

Oroszország és Görögország között az eset miatt diplomáciai levélváltás volt, Moszkvában ugyanis az emberi jogok súlyos megsértésének tartják az ügyet. Ez nem is csoda, hiszen a főapátot egy hónappal ezelőtt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is fogadta.

Fotó: Reuters

Az ortodox főapát szombaton tért vissza oroszországi pénzgyűjtő körútjáról, a görög hatóságok azóta tartották házi őrizetben, az ügyészség azonban követelte az előzetes letartóztatás elrendelését. A rendőrség az előző kormány három államminiszterének érintettségét is vizsgálta a telekcserés ügyben, de mentelmi joguk miatt az ellenük kezdett eljárást felfüggesztették.

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

Forrás: Hír TV