2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Őrizetbe vételek Londonban a környezetvédelmi tüntetéssorozat első napján

Az Extinction Rebellion nevű kampánycsoport London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést a következő két hétben. Aktivistái hétfőn letáboroztak más helyszínek mellett a parlament épületének közvetlen közelében ívelő Westminster hídon, a szomszédos Lambeth hídon és a Temze mentén húzódó Victoria rakparton.

  • Őrizetbe vételek Londonban a környezetvédelmi tüntetéssorozat első napján

A Westminster híd közepén a tüntetők még egy szabadtéri esküvőt is tartottak.

A csoport tagjai a védelmi minisztérium épületének tőszomszédságában, a kormányzati főutca, a Whitehall közepén egy Trident rakéta makettjéhez láncolták magukat.

A tengeralattjárókra telepített Trident rakéták az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitás fő elemei.

Az Extinction Rebellion tüntetői több londoni helyszínen autókhoz láncolták, a London közepén fekvő Trafalgar téren pedig épületállványokhoz, illetve az úttesthez ragasztották magukat.

A Scotland Yard hétfői tájékoztatása szerint estig összesen 217 embert vettek őrizetbe.

A csoport a Twitter portálon közzétett felhívásaiban kifejezetten biztatja a demonstrációk résztvevőit, hogy vetessék magukat őrizetbe, oly módon, hogy a rendőrség felszólításaival dacolva nem távoznak az egyes elfoglalt helyszínekről, hanem leülnek vagy lefekszenek az úttestre.

Az Extinction Rebellion fél éven belül másodszor szervezett nagyszabású tiltakozássorozatot Londonban: a csoport áprilisban szintén a brit főváros legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálta megbénítani a közlekedést.

A csoport az augusztus végi hagyományos háromnapos hétvégén a legforgalmasabb európai repülőtér, a London nyugati határában fekvő Heathrow forgalmának megbénításával is próbálkozott; aktivistái drónokat akartak bereptetni a repülőtér biztonsági övezetén belülre. Ez a kísérlet kudarcba fulladt, mivel a repülőtér a brit hadsereggel és a rendőrséggel együttműködve olyan berendezéseket telepített, amelyek észlelik és zavarják a drón és a távirányító készülék közötti rádiókapcsolatot, így a környezetvédelmi aktivisták el sem tudták indítani a repülőszerkezeteket.

Az Extinction Rebellion közölte, hogy a mostani megmozdulások a tavaszi akciósorozatnál ötször nagyobbak lesznek. A csoport várakozása szerint a következő két hétben 30 ezren vesznek részt a londoni tiltakozó demonstrációkban.

A csoport tavaszi megmozdulásai idején a rendőrség 1130 embert vett őrizetbe.

Csakúgy, mint tavasszal, a londoni megmozdulásokon ezúttal is részt vesznek tudósok, közéleti személyiségek és színészek. A Trafalgar téren rendezett hétfői demonstráción jelen volt Juliet Stevenson színésznő.

A tavaszi londoni tiltakozássorozat egyik fő szónoka Emma Thompson Oscar-díjas brit színésznő volt.

Az Extinction Rebellion olyan törvényeket követel, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!