2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Orbán Viktor vétójától rettegnek Brüsszelben

Egy nappal a csütörtöki EU-csúcs előtt Orbán Viktor magyar miniszterelnököt vette célba a Politico: a brüsszeli hírportál szerzői kilenc pontban bírálták a magyar politikát.

  • Orbán Viktor vétójától rettegnek Brüsszelben

Összeállítást készített a Politico brüsszeli hírportál Orbán Viktor magyar miniszterelnökről: a csütörtöki rendkívüli EU-csúcstalálkozó előtt kilenc pontban szedték csokorba a magyar kormány azon politikai lépéseit, amelyeket nem néznek jó szemmel Brüsszelben. A cikk többek között olyan elemeket is bírál, amelyek a szuverén politikai részei.

A Politico cikke egy nappal azelőtt jelent meg, hogy az uniós tagállamok vezetői Brüsszelben Ukrajna támogatásáról fognak tanácskozni – mindez jól példázza, mennyire tartanak Brüsszelben attól, hogy Orbán Viktornak megvan a lehetősége arra, ne támogassa az EU háborús törekvéseit. Úgy tűnik, az uniós fősodor nem igazán tanul azokból az intelmekből, amelyek harmadik világháborúra figyelmeztetnek.

1. Brüsszelben nem nézik jó szemmel a magyar–orosz párbeszédet

Amíg az uniós fősodor abban látja az orosz–ukrán háború lezárását, hogy katonai támogatással, köztük fegyverekkel és lőszerekkel látják el Ukrajnát, Orbán Viktor párbeszédet sürget a harcok kirobbanása óta. A Politico cikkében arról írt, hogy az EU és Magyarország közötti súrlódások abból erednek, hogy a magyar miniszterelnök nem fordított hátat Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

A hírportál uniós diplomatákra hivatkozva még azt is leírta, próbálták megakadályozni, hogy Orbán Viktor részt vegyen és Putyin mellett álljon Kínában az Egy övezet, egy út fórumon.

A találkozón a két vezető tárgyalásokat is folytatott egymással, ám a Politico szerint mindez hátráltatja Ukrajna támogatását.

2. Az EU még mindig nem érti: nem működnek a szankciók

Az összeállítás kitér az oroszellenes uniós szankciókra, és sérelmezi, hogy Magyarország nem léptette érvénybe az intézkedéseket. Hazánk különösen az orosz energiaimportra kivetett szankciókat ellenzi, hiszen még mindig Keletről lehet a legolcsóbban megvásárolni a földgázt. Igazán emlékezetesek azok a pillanatok, amikor a háború után súlyos energiaválság robbant ki és szinte egész Nyugat-Európában olyan magasra emelkedtek a rezsiköltségek, mint még soha.

A Politico emlékeztetett, már megkezdődtek a tárgyalások a 13. szankciós csomagról, ám a portál kiemelte, Magyarország figyelmeztetett: a nukleáris szektor érintését vörös vonalnak tekinti.

Jegyezzük meg, mindeközben az Egyesült Államok vidáman vásárol Oroszországtól nukleáris fűtőanyagot.

A teljes cikket ITT érheti el. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!