2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

Orbán Viktor részvétét nyilvánította Merkel kancellárnak

Hír TV

2019. április 18., csütörtök 17:22

A magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki Angela Merkel német kancellárnak és az egész német nemzetnek a Madeirán történt buszbaleset miatt Orbán Viktor - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

Levelében a kormányfő azt írta: mély megrendüléssel értesült a Madeira szigetén bekövetkezett tragikus buszbalesetről, "amely számos német honfitársa életét követelte". Imádkozunk a sérültek gyors felépüléséért és az áldozatok családjaiért - fogalmazott Angela Merkelnek küldött levelében Orbán Viktor.

A német turistákkal teli busz Caniço városában haladt. Ötvenen utaztak rajta, amikor a sofőr elvesztette uralmát a jármű felett és lesodródott az útról. A busz nem tudott bevenni egy kanyart és egy ház fölött átrepülve a mélybe zuhant. Az utasok fele meghalt, többen pedig megsérültek. Köztük a portugál idegenvezető és a sofőr is. Négyen közülük még mindig intenzív osztályon fekszenek.

A hatóságok szerint az autóbusz "viszonylag új" volt, öt éve helyezték forgalomban, tökéletes volt a műszaki állapota. A rendőrség nyomozást indított, hogy kiderítsék mi okozta a balesetet.

António Costa portugál miniszterelnök még az este folyamán részvétét fejezte ki Angela Merkelnek.

A német kancellár szóvivője Twitter üzenetében rettenetes hírnek nevezte a történteket, majd azt üzente: a kancellár mélységes fájdalmat érez mindazok miatt, akik életüket vesztették a buszbalesetben. A külügyminisztérium munkatársai közvetlen kapcsolatba léptek a madeirai hatóságokkal és külön telefonvonalat létesítettek az aggódó családtagok számára.

A német külügyminiszter, Heiko Maas a helyszínre sietett, hogy első kézből értesüljön az eseményekről. Együtt utazott orvosokkal, egészségügyi személyzettel, pszichológusokkal, hogy a lehető legjobb, német nyelvű ellátást kaphassák azok, akiknek erre szükségük van - tájékoztatta a sajtót Angela Merkel kabinetfőnöke.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádióban együttérzését fejezte ki a madeirai buszbaleset érintettjeinek. A 2017-es veronai balesetre utalva azt mondta, tudja, mekkora fájdalommal jár egy buszbaleset. Madeirán 2005-ben volt hasonló buszbaleset, akkor 5 brit turista vesztette életét.

MTI/Hír TV

x
Rendkívüli hír