2022. 09. 27. Kedd Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Orbán Viktor: Magyarország energiaellátását biztosítottuk!

Magyarország energiaellátását biztosítottuk az EU-csúcson - ezzel a címmel posztolt Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, hogy az éjszaka folyamán véget érő tárgyalásokon megegyeztek az állam- és kormányfők arról, hogy az Oroszország elleni uniós szankciók nem terjednek ki az energiaszektorra.

  • Orbán Viktor: Magyarország energiaellátását biztosítottuk!

Hajnalig tartott a rendkívüli EU- csúcs Versailles-ban. A találkozó témája az ukrán helyzet, Európa védelmi kérdése, valamint az orosz energiahordozókról való leválás volt.

Emmanuel Macron szerint az orosz-ukrán háború történelmi döntések meghozatalára készteti a 27 tagállamot, Európát teljesen újra kell fogalmazni.

A 27 tagállam rendkívül megosztott Ukrajna csatlakozását illetően. A kérdés azonban egyhangú döntést igényel. Az EU-n belül kilenc tagország, többek között Lengyelország és a balti államok támogatják Ukrajna igényét, sokan azonban óvatosan fogalmaznak és úgy gondolják nem szabad olyan ígéretet tenni, amit nem tud a szervezet betartani. Így egyelőre

Ukrajna csatlakozási kérelmével kapcsolatban érdemi döntés nem született.

A tagállamok az Európai Bizottság jelentését várják, ahogyan azt az uniós szerződések előírják.

Megerősítették azonban azt, hogy

az unió védelmet nyújt minden háborús menekültnek.

Egyúttal felszólították Moszkvát, hogy a harci övezetekből biztosítson biztonságos kijutást a civileknek, valamint tegye lehetővé a humanitárius segítség bejutását.

A csúcstalálkozó másik fontos kérdése, hogyan lehet a kontinens Oroszországtól való energiafüggőségét csökkenteni. Az Európai Bizottság azt szeretné, ha még az idén kétharmaddal csökkenne a gázimport. A teljes embargót azonban több tagállam is ellenzi. Az ülés után Orbán Viktor bejelentette:

az EU-csúcson sikerült Magyarország energiaellátását biztosítani.

,,Megtárgyaltuk a gazdasági kérdéseket is. A legfontosabb ügyet számunkra kedvező módon rendeztük el. Nem lesznek szankciók, amelyek kiterjednének az olaj- és a gáz területére, vagyis Magyarország energiaellátása a következő időszakban is biztosítva van.''

Az Európai Bizottság továbbra is a megújuló energiaforrások és a villamosítás növelését, valamint a gáztározói kapacitások megerősítését szorgalmazza. Az uniós állami támogatási szabályok lehetőséget kínálnak a tagállamoknak, hogy rövid távú támogatást nyújtsanak a magas energiaárak érintette vállalatoknak, hosszú távon pedig segítsenek csökkenteni az energiaárak ingadozását.

 

 

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!