2024. 07. 08. Hétfő Ellák napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Orbán Viktor: Ma a védekezés helyett a támadás van fókuszban, ami szembemegy a szövetség alapértékeivel

Orbán Viktor: A NATO alapértékeivel megy szembe a végtelen háborúskodás – idézte a magyar miniszterelnököt a Mandiner.

  • Orbán Viktor: Ma a védekezés helyett a támadás van fókuszban, ami szembemegy a szövetség alapértékeivel

Mi magyarok egy olyan katonai szövetséghez csatlakoztunk, amely nem a háborúban és a terjeszkedésben, hanem a békében és a védelemben volt érdekelt – emlékeztetett terjedelmes véleménycikkében a miniszterelnök, amely a Newsweek felületén jelent meg.

Orbán Viktor írásában figyelmeztet: ma a védekezés helyett a támadás van fókuszban, ami szembemegy a szövetség alapértékeivel, s ezzel eljött a NATO vízválasztó pillanata.

„A mai feladat a szövetség, mint békeprojekt megőrzése kell, hogy legyen” – fogalmaz a kormányfő, kiemelve, hazánk évszázadok óta először csatlakozott önként egy katonai szövetséghez, amikor NATO-tag lett. Kitért a magyar történelem zivataraira is: a huszadik század vesztes háborúira, amelyeket különféle szövetségi rendszerekben kényszerültünk megvívni, „amelyeknek eredetileg nem akartunk a részesei lenni”. S hiába figyelmeztettük az azokat vezető országokat, „minden alkalom olyan vereséget hozott, amely szinte letörölte Magyarországot a Föld színéről” – emeli ki. Így jött el 1945 után a szovjet blokk és a Varsói Szerződés, amelynek bukásáért minden lehetőt megtettünk, 1956-ban forradalmunk „beütötte az első szöget a kommunizmus koporsójába”, és a magyar miniszterelnök (Antall József) közölte Moszkvában, hogy a Varsói Szerződést fel kell bontani – sorolja.

Huszonöt éve a NATO-ban nem csak az volt a vonzó, teszi hozzá, hogy ezzel a Nyugathoz is csatlakoztunk, hanem hogy „csatlakoztunk egy olyan katonai szövetséghez, amely nem a háború, hanem a béke fenntartása” és a szövetségesek védelme volt a célja, ebben láttuk a béke és a védelem garanciáját.

Orbán Harry S. Truman elnök beszédét is említi a NATO alapítása kapcsán, miszerint

a NATO „pajzs az agresszió és az agressziótól való félelem ellen”,

s emlékeztet, a magyar történelem törekvése sem más, mint béke. Hozzáteszi: a kölcsönös védelmi szövetség nem csak biztonsági garancia, hanem versenyelőny is, hiszen így a tagállamok erőforrásaikat a katonai fenyegetések elhárítása helyett a gazdasági fejlődésre tudták fordítani – a NATO pedig, idézi Trumant, „nemcsak védelmet és elrettentést biztosít, hanem a külső szereplőket is megnyugtatja”.

teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar – Élő PC történelem + videó

Radar – Élő PC történelem + videó

A digitalizáció, és a mesterséges intelligencia korát éljük. A 40 évvel ezelőtti számítógépek már őskövületnek számítanak, azonban a digitális történelem alapvetései.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gál Kinga: megalakult a Patrióták Európáért EP-frakciója

Gál Kinga: megalakult a Patrióták Európáért EP-frakciója

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; céljuk, hogy változást hozzanak az európai uniós politikában - jelentette be Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!