2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Orbán Viktor is részt vett a brazil elnök beiktatásán

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Brazíliából köszöntötte az új esztendőt, ahol az új elnök beiktatásán vett részt. Jair Bolsonaro székfoglaló beszédében Brazília nemzetközi szerepének megerősítését és választási ígéreteinek betartását ígérte. 

  • Orbán Viktor is részt vett a brazil elnök beiktatásán

A parlamentben később elmondott első elnöki beszédében Bolsonaro arra tett ígéretet, hogy végleg megszabadítja Brazíliát a korrupció jármától, a bűnözéstől, a gazdasági felelőtlenségtől és az ideológiák bilincsétől. A felelőtlenség belevitt bennünket az ország történelmének legmélyebb erkölcsi és politikai válságába – mondta baloldali elődeire utalva. Ma olyan, fáradtságos munkát kezdünk, amely révén Brazília új fejezetet nyit a történelmében – jelentette ki.

Az új elnök ünnepélyesen megfogadta, hogy tiszteletben tartja a demokráciát, és kilátásba helyezte, hogy nehéz reformok árán, de visszavezeti a brazil gazdaságot a rendes kerékvágásba. Korábbi kijelentései alapján Bolsonaro tisztán liberális gazdaságpolitikát fog követni, amelyet Paulo Guedes közgazdász, az úgynevezett chicagói iskola híve fog irányítani.

Pazar külsőségek, látványos parádé közepette érkezett a brazil kongresszus épületébe a megválasztott elnök. A 63 éves Jair Bolsonaro elitellenes, populista elnökválasztási kampányával magasra tette a lécet, ígéretei miatt nagyon nagyok a várakozások Brazíliában.

A 63 éves volt katonatiszt, kongresszusi veterán politikus az első szélsőjobboldali államfő a dél-amerikai állam élén, amióta három évtizede véget ért a katonai diktatúra az országban. Ő maga és kormányának több tagja nem titkoltan a régi rezsim híve, ezért kritikusai egy autoriter kormányzástól tartanak. Bolsonaro azonban a kongresszus együttes ünnepi ülésén beiktatási beszédében a demokrácia megerősítésére tett esküt.

Ígérem, hogy megtartom és megtartatom az alkotmány minden betűjét, őrzóje leszek az ország törvényeinek, a brazil nép általános jólétén munkálkodom, és fenntartom Brazília egységét, integritását és függetlenségét– mondta Jair Bolsonaro.

A frissen felesküdött elnök megerősítette: a választási kampányban tett ígéretei alapján fog munkához látni, a brazil nép számíthat adott szavára. Bolsonaro az állam minden szintjét átszövő korrupció, a szervezett bűnözés letörését, a gazdaság felpörgetését, strukturális reformokat és a költségvetési hiány lefaragását ígérte.

Minden társadalmi rétegnek ajánlott valamit: a közbiztonságot azzal javítaná, hogy enyhítene a fegyvertartási szabályokon: minden büntetlen előéletű brazil birtokolhat majd lőfegyvert. Az őt támogató keresztény csoportok kérése alapján pedig megakadályozza majd az abortusz-törvény enyhítését és eltörli a nemi felvilágosítást az iskolákban.

Az új elnök migrációellenes politikát követ, első lépésével kilépteti majd Brazíliát az ENSZ globális migrációs csomagjából. Donald Trump intézkedéseit követve pedig a brazil nagykövetséget Tel Avivból Jeruzsálembe helyezteti át. Az elnöki beiktatáson tucatnyi állam -és kormányfő jelent meg. Az európai uniós vezetők közül ketten : a portugál elnök és Orbán viktor magyar miniszterelnök vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!