2019. május 26.,
vasárnap, Fülöp, Evelin napja

Orbán Viktor is részt vesz a brazil elnök beiktatásán

Hír TV

2018. december 31., hétfő 07:53, frissítve: hétfő 13:01

Orbán Viktor miniszterelnök is ott lesz a brazil elnök újévi beiktatásán. A latin-amerikai fővárosban szigorú biztonsági intézkedéseket rendeltek el az ünnepség miatt.

Hatalmas a biztonsági készület Brazíliavárosban. Az új elnököt újév napján iktatják be hivatalosan.

„Bár vannak fenyegetések, szerintem a hadsereg, és a fegyveres erők szavatolják a biztonságát mindazoknak, akik eljönnek Jair Bolsonaro elnök eskütételére” – mondta egy brazil férfi.

3200 egyenruhás teljesít majd szolgálatot az esemény alatt. A latin-amerikai ország törvényhozása felett is helikopterek köröznek majd. Nem véletlenül: a szélsőjobboldalinak tartott, populista politikust még a választási kampányban, szeptemberben egy rendezvényen megkéselték. De nemcsak ezért nagy a készültség. A beiktatásra 12 külföldi állam- és kormányfőt várnak az ünnepségre. Köztük Orbán Viktor miniszterelnököt, illetve Benjamin Netanjahu is. Ő a zsidó állam első miniszterelnöke, aki Brazíliában jár.

„Ez egy partnerség, amely nagy gyorsan létrejön. Bolsonao úr azt is mondta, hogy idézem: átköltöztetem a nagykövetséget Jeruzsálembe. Nem az a kérdés, hogy ha, hanem, hogy mikor történik meg. Trump elnök is ugyanezt mondta. Átköltöztette a nagykövetséget és Bolsonaro elnök is át fogja. Elfogadta a meghívásomat, hogy a következő hónapokban látogasson Izraelbe. Azt mondta, márciusig eljön. Ugyanolyan lelkesen várom a fogadását, mint amilyen barátsággal fogadott, és önök is fogadtak minket” – mondta Netanjahu.

Az új brazil elnök döntése éles váltást jelent az ország eddig külpolitikájában, amely hagyományosan a kétállami megoldást támogatja az izraeli-palesztin konfliktusban. A mezőgazdasági szektor szereplői attól tartanak, hogy negatívan érintheti az arab országokba irányuló exportot, ha a brazil vezetés elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Hírügynökségi jelentések szerint az arab liga levélben üzente meg az elnöknek, következményei lesznek az arab országokkal fenntartott eddigi kapcsolatban.

De fordulatot ígér az egykori tábornok a fegyvervásárlásban is: rövidesen könnyebb lesz legálisan lőfegyverhez jutni. Az új brazil elnök szombaton azt ígérte, rendeleti úton fogja garantálni, hogy minden büntetlen előéletű brazil birtokolhasson lőfegyvert. A tervezett liberalizálásnak a Taurus Armas brazil fegyvergyártó már a nyertese. A vállalat részvényei 88 százalékkal érnek többet, mint egy évvel ezelőtt.