2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Orbán Viktor is gratulált Vucicnak, történelmi sikert ért el a VMSZ

A vajdasági tartományi parlamenti választáson is az országoshoz hasonlóan a Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg a szavazatok több mint felét - közölte a Vajdasági RTV a honlapján. Pásztor István szerint történelmi eredményt ért el a VMSZ. Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Aleksandar Vucic szerb elnöknek és Pásztor Istvánnak, a VMSZ vezetőjének.

  • Orbán Viktor is gratulált Vucicnak, történelmi sikert ért el a VMSZ

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Aleksandar Vucic szerb elnöknek a Szerb Haladó Párt parlamenti, tartományi és helyi önkormányzati választásokon elért történelmi sikeréhez - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

"Az elmúlt években Szerbia az Ön bátor vezetésével bebizonyította, hogy nem csupán képes megbirkózni az előtte álló kihívásokkal, de készen áll arra, hogy Közép-Európa országaival együtt nyertese legyen az előttünk álló évtizednek. Meggyőződésem hogy az Önök sikeres kormányzása minden alapot megteremtett ahhoz, hogy Szerbia a négyéves parlamenti ciklus végére az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon"

- fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök biztosította Vucicot, hogy Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és a stratégiai partnerség elmélyítése mellett, melynek szellemében a szerb kormány megalakulását követően készen állnak a hatodik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó megrendezésére.

A vajdasági magyarok választási sikere az egész nemzetnek szóló üzenet

A Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, Pásztor Istvánnak írt levelében méltatta a szerbiai magyar közösség választási sikerét.

A miniszterelnök úgy fogalmazott:

nagy örömmel értesült arról, hogy a vajdasági magyarok a vasárnapi parlamenti választáson újra megmutatták, hisznek az összefogás erejében, és nem félnek saját kezükbe venni a sorsukat. Hozzátette: ha a reménykeltő előrejelzések beigazolódnak, mostantól kétszer annyi magyar képviselő lehet a szerb parlamentben, tartományi szinten a Vajdasági Magyar Szövetség lett a harmadik legerősebb párt, és jó néhány, nemzetünk számára kiemelten fontos település élére kerülhet magyar polgármester.

Orbán Viktor szerint aligha kétséges, hogy ez az eredmény az egész nemzetnek szóló üzenet is, amelynek értékét tovább növeli, hogy ezt a sikert az elmúlt évek kemény és kitartó munkája alapozta meg.

A Szerb Haladó Párt által közölt adatok szerint az SNS a voksok 59,34 százalékát szerezhette meg a Vajdaságban, a második helyen a Vajdasági Magyar Szövetség végzett a szavazatok 13,4 százalékával, a harmadik helyet a Szerbiai Szocialista Párt tudhatnak magáénak a voksok 8,16 százalékának a megszerzését követően. A vajdasági tartományi parlamentbe a várakozások szerint bejuthat még a Vajdasági Front (4,68 százalék), valamint a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalma (3,18 százalék).

A 120 fős tartományi képviselőházat és a tartományi kormányt az elmúlt négy évben a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség koalíciója vezette, és a várakozások szerint ez a következő négy évben is így lesz.

Pásztor István: Történelmi eredményt ért el a VMSZ

Történelmi eredményt ért el a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a vasárnapi szerbiai választásokon: a parlamenti, a vajdasági tartományi és az önkormányzati választáson is a korábbinál nagyobb támogatottságot szerzett - hangsúlyozta Pásztor István, a VMSZ elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján Szabadkán. 

A politikus úgy vélekedett, hogy a VMSZ a vasárnapi választás egyik győztese, hiszen a rendelkezésre álló adatok szerint annyi képviselője lesz a pártnak a köztársasági parlamentben, amennyi az utóbbi 27 évben nem volt.

"Utoljára ennyi képviselője a vajdasági magyar közösségnek akkor volt, amikor csak egyetlen magyar pártja volt a közösségnek, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a rendszerváltozáskor, a kilencvenes évek elején, akkor, amikor a számítások szerint százezerrel több magyar ember élt a Vajdaságban, mint most"

- húzta alá a pártelnök.

Az előzetes eredmények szerint a legnagyobb délvidéki magyar pártnak az eddigi négy helyett kilenc képviselője lesz a belgrádi törvényhozásban. Pásztor István szerint elképzelhető, hogy a végleges eredmények tükrében ennél kevesebb mandátuma lesz végül a VMSZ-nek, de nagyon már nem változhatnak az eredmények.

A vajdasági tartományi parlamentben a legnagyobb délvidéki magyar pártnak eddig hat képviselője volt, az előzetes eredmények alapján a következő négy évben tizenöt politikus képviselheti a pártot az újvidéki székhelyű képviselőházban, és így a VMSZ lesz a második politikai erő a Szerb Haladó Párt után. A rendelkezésre álló adatok szerint a VMSZ a szavazatok 13,6 százalékát szerezte meg a Vajdaságban, ami megközelíti a magyarok részarányát Szerbia egyetlen, északi tartományában.

Az önkormányzati eredményekről szólva Pásztor István kiemelte, hogy azok még nagyon hiányosak, ám az előzetes adatok biztatóak a magyarok számára fontos helyeken, Magyarkanizsán, Zentán, Kishegyesen, Topolyán és Szabadkán is.

"A számok azt bizonyítják, hogy a VMSZ önkormányzati szinten emberemlékezet óta nem kapott ennyi szavazatot" - fogalmazott a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke.

A VMSZ becslései szerint a pártra 70 ezer szavazatot adtak le vasárnap. A Vajdaságban a 2011-es népszámlálási adatok szerint mintegy 250 ezer magyar él.

"Ez az eredmény történelmi, mert bebizonyítottuk, hogy nem igaz az állítás, miszerint nem lehet visszafordítani a történelem kerekét. Némi túlzással azt lehet mondani, hogy a VMSZ megfordította az idő kerekét, és egy folyamatos lefelé menetből fordítani tudott"

- hangoztatta Pásztor István.

Köszönetet mondott a szavazópolgároknak a folyamatos biztatásért és támogatásért, és megköszönte mindazoknak, akik külföldről tértek haza azért, hogy támogassák a VMSZ-t.

"Nem tudunk kellő módon és elegendő alkalommal köszönetet mondani ezért" - húzta alá.

"Ez külön értelmet ad annak, amit eddig tettünk, és tenni fogunk a jövőben, hogy teljesíteni tudjuk azt a vállalást, amit a választási programban megfogalmaztunk" - hangsúlyozta. Azt mondta: "hiszünk abban, hogy itt, a szülőföldünkön lehet emberhez méltóan magyarként élni, és hiszünk abban, hogy érdemes lesz ide hazajönni".

Kiemelte:

a VMSZ által képviselt nemzetpolitikának nincsen alternatívája, "a VMSZ támogatása a nemzetpolitika támogatása is".

Pásztor István rámutatott, hogy a vajdasági magyarok újra méltányolták és elismerték az összefogást, "azt üzenték nekünk, ezt várjuk el tőletek, és megbüntették azokat, akik újfent nem értették meg az üzenetüket". A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke mindenkit arra szólított fel, hogy csatlakozzon a VMSZ-hez, ugyanis "csak akkor tudjuk megvalósítani a vállalásokat, ha egységesek vagyunk, ha összefogunk".

A VMSZ a kampány során azt tűzte ki célul, hogy megtartsa vagy növelje mandátumai számát, vagyis azt szerették volna elérni, hogy az eddigi négy helyett legalább öt képviselőjük jusson be a belgrádi törvényhozásba, hogy az eddigi hat helyett hét képviselőjük legyen a vajdasági tartományi parlamentben, és a magyarok vezette Zenta, Topolya és Magyarkanizsa mellett a következő négy évben Szabadkának és Kishegyesnek is magyar polgármestere legyen.

Várhelyi Olivér gratulált az SNS győzelméhez

Várhelyi Olivér szomszédsági és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos gratulált Aleksandar Vucic szerb államfő vezette Szerb Haladó Pártnak (SNS) a választási győzelméhez, és közölte, hogy örömmel várja az együttműködést az új szerb kormánnyal. 

"Fontos nap Szerbia számára a parlamenti és a helyi választás napja. Örömmel várom az együttműködést az új szerb kormánnyal az EU-val kapcsolatos reformokban" - írta Várhelyi Olivér a Twitteren.

Az uniós biztos közölte, hogy elkötelezett a Szerbiának szánt segítségnyújtásban az Európai Unióhoz való gyors csatlakozáshoz, illetve a koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági talpra álláshoz.

A Tanjug hírügynökség emlékeztet arra, Várhelyi Olivér korábban azt üzente Szerbiának: igazságos és demokratikus választásokat kell lebonyolítani ahhoz, hogy az ország a többi között tudja folytatni a reformfolyamatot. Hangsúlyozta, hogy az EU a szavazást nyomon követő európai megfigyelő-misszió jelentése után foglal majd állást a voksolásról.

Nem hivatalos adatok szerint a vasárnap tartott szerbiai parlamenti választásokon az SNS megszerezte a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát a köztársasági törvényhozásban. Az adatok megjelenése után mondott beszédében az államfő azt hangoztatta, hogy eddig soha nem tapasztalt támogatásról biztosították pártját a polgárok, és ilyen arányú győzelemre senki sem számított.

Az országos választáshoz hasonlóan az SNS a vajdasági tartományi parlamenti választáson is megszerezte a szavazatok több mint felét, a párt által közölt adatok szerint a voksok 59,34 százalékát kapta meg. Az észak-szerbiai tartományban a második helyen a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) végzett a szavazatok 13,4 százalékával. A VMSZ-nek várhatóan kilenc képviselője lesz a köztársasági parlamentben, öttel több, mint eddig. Pásztor István pártelnök szerint a VMSZ történelmi eredményt ért el a választásokon, a korábbinál nagyobb támogatottságot szerezve.

Potápi: Történelmi sikert ért el a Vajdasági Magyar Szövetség

Történelmi sikert ért el a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a hétvégi szerbiai választáson - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a voksolást értékelve hétfőn Budapesten. 

A vasárnapi választáson a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) minden korábbinál jobb eredményt könyvelhet el valamennyi szinten, közel 70 ezer szavazatot szerzett, és az eddigi négy helyett várhatóan kilenc képviselője lesz a köztársasági parlamentben. A Vajdaságban a 2011-es népszámlálási adatok szerint mintegy 250 ezer magyar él.

Az államtitkár a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tanácskozásán gratulált a Vajdasági Magyar Szövetségnek az elért eredményhez.

Történelmi siker, soha ilyen jó eredményt nem ért el a vajdasági párt

- fogalmazott Potápi Árpád János. Rámutatott: az idei év választási év a Kárpát-medencében.

A hétvégi szerbiai voksoláson a részvételi arány "kicsit gyenge" volt, ami a nemzetiségi pártoknak "nem nehezítette meg a dolgát". Ugyanakkor szerencse nem létezik, a legjobb kampány maga a munka, és holnaptól elkezdődik a következő választásokra való felkészülés - mondta.

Potápi Árpád János szerint ahhoz, hogy a politikai intézményrendszert a jövőben is meg tudják őrizni,

fontos, hogy tartományi szinten erős legyen a magyar képviselet, és úgy dolgozzanak, hogy a többségi társadalom is elismerje a magyarok munkáját.     Ehhez nagyban hozzájárult a Magyar Nemzeti Tanács tevékenysége is

- hangsúlyozta.

Kiemelte: Pásztor István megerősítette a VMSZ-t az elmúlt években, és olyan politikai párttá formálta, amely összefogja az összmagyarságot a Vajdaságban, azt üzenve: erre a politikai formációra van értelme szavazni. A magyarság azokat az eredményeket hozta, amely számarányainak megfelel, az egész ottani magyarság fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a választásokon.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke úgy fogalmazott: eddig soha nem tapasztalt külső támogatást élvezhettek a választási kampány során, ami akkora plusz energiát adott, amivel még nem találkoztak. Értékelése szerint a mostani voksolás túlmutat a szerbiai általános választásokon, volt egy nemzetpolitikai vetülete is.     A vasárnapi választás egyúttal a nemzetpolitika vizsgája is volt - összegzett.

Felnőtt egy új nemzedék, amely úgy döntött, otthon akar érvényesülni, részese akar lenni a szülőföldjén megvalósuló építkezésnek. Újra megteremtették azt a vajdasági magyar egységet, amelyet öt éve egyes politikai szereplők szétvertek - mutatott rá, hozzátéve: a vajdasági magyar politika és a Vajdasági Magyar Szövetség is meg tudott újulni.

Jelezte: előzetesen öt mandátum megszerzését tűzték ki célul, ami lehetővé teszi önálló frakció megalapítását.

A mostani eredményeket olyan pozícióvá kell alakítani az elkövetkező hónapokban, amely négy éven keresztül erős érdekérvényesítést tesz lehetővé - mondta.

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója azt mondta: minden választás felmérés is egy közösség állapotáról, helyzetéről. Ez határozza meg azt is, hogy milyen későbbi együttműködések lehetnek tartományi, helyi illetve országos szinten.

Az igazgató rendkívül sikeresnek nevezte a Szerbiában megvalósuló modellt, és szintén kiemelte a VMSZ munkáját, a Magyar Nemzeti Tanács tevékenységét, és a nemzetpolitikai támogatásokat.

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!