2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Orbán Viktor: A tüskét ki kell húzni a köröm alól

Nem ismerek olyan gazdasági ügyet, amelynek az értéke meghaladná a magyarok és a horvátok 800 éves barátságát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Zágrábban, miután hivatalos látogatása során megbeszélést folytatott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel.

  • Orbán Viktor: A tüskét ki kell húzni a köröm alól

Nem ismer olyan gazdasági ügyet, amelynek értéke meghaladná egy 800 éves barátságét – nyilatkozta a magyar kormányfő Zágrábban, miután hivatalos látogatásán tárgyalt a horvát kormányfővel. Orbán Viktor sajtótájékoztatóján jelezte, azért látogatott a horvát fővárosba, hogy javítsák a MOL–INA ügy miatt megromlott kétoldalú kapcsolatot.

A magyar miniszterelnök természetellenesnek nevezte a magyar–horvát kapcsolatokat jelenleg jellemző erőtlenséget. „A tüskét ki kell húzni a köröm alól, és akkor minden rendbe jön, ezt szeretnénk” – fogalmazott.

Újabb határátkelők nyitásáról, jelentős turisztikai, gazdasági és pénzügyi együttműködésről állapodott meg a magyar és a horvát kormány – erről számolt be Szijjártó Péter a két fél zágrábi találkozója után.

„Szintén a két ország közötti gazdasági együttműködést erősíti az a tény, hogy egy horvátországi bank megvásárlásával az OTP a napokban a negyedik legerősebb szereplőjévé fog válni a horvát bankszektornak” – mondta a külügyminiszter.

 
Orbán Viktor és Andrej Plenkovic találkozója Zágrábban. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA
 

„Nem normális dolog, hogy két szomszédos, szövetséges ország kormányfői már 6-7 éve nem jártak egymás országaiban” – ezt már Orbán Viktor mondta horvát vendéglátójának, hozzátéve, hogy látogatásával ezt a természetellenes helyzetet akarja megváltoztatni.

A magyar miniszterelnök horvát kollégájának, Andrej Plenkovicnak leszögezte: nem ismer olyan gazdasági ügyet, amelynek értéke meghaladná egy 800 éves barátságét.

A kormányfő ezzel a MOL–INA ügyre utalt. A horvát korrupcióellenes ügyészség szerint Hernádi Zsolt MOL-vezető 2008 és 2009 között 10 millió euró kenőpénzt fizetett Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnöknek azért, hogy a MOL megszerezhesse az INA horvát olajvállalat irányítási jogait.

Hernádi ellen nemzetközi körözést adtak ki, ennek megújítását Horvátország augusztusban ismét kérte az Interpoltól.

Orbán Viktor rövidre zárná a kétoldalú kapcsolatok megromlásához vezető ügyet: szerinte a legegyszerűbb az lenne, ha a horvátok visszavásárolnák az INA-t.

„A mi véleményünk az, hogy itt vállalati döntéseket kell hozni, és ha engem bárki megkérdez, akkor azt fogom mondani, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Ha a horvátok és a magyarok nem tudnak együttműködni egy vállalati ügyben, akkor ne működjenek együtt. Akkor inkább váljanak külön, ha nem megy együtt. Ez most ebben az esetben azt jelenti, hogy akkor a horvátok vásárolják vissza az INA-t” – mondta a kormányfő.

A magyar kormányfő a Hernádi Zsolt elleni eljárásról annyit mondott: az nem politikai, hanem jogi ügy, ezért a magyar kormány nem is avatkozik bele.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!