2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Orbán: Ukrajnának tiszteletben kell tartania a közösségi jogokat

Egy demokratikus Ukrajnának tiszteletben kell tartania a közösségi jogokat, közöttük a magyar kisebbség közösségi jogait is. Ezt Orbán Viktor jelentette ki a visegrádi országok miniszterelnöki találkozóján Pozsonyban. Hozzátette: ha Kijev ezt nem teszi meg, akkor legitim okunk van aggódni a jövő Ukrajnájának demokratikus karakteréről. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar kormány szerint nincs szükség fegyverkezésre és NATO-alakulatok telepítésére. A többi visegrádi ország viszont hajlik teljesíteni a NATO erre vonatkozó kérését.

Ígéretéhez híven elrontotta a hangulatot a lengyel elnök a pozsonyi V4-csúcson. Donald Tusk szerint Orbán Viktor szombati parlamenti beiktatási beszédében az oroszok álláspontját képviselte, akik szintén kettős állampolgárságot, nyelvhasználati jogokat, autonómiát követelnek Ukrajnában a kisebbségnek. „Az elmúlt napok, és a mostani konferencia vitái egyértelművé tették, hogy sok mindenben nem értünk egyet, de tudjuk, hogy képesek vagyunk közös nevezőt találni. Ugyanez fontos lenne európai szinten is, hogy meg tudjuk oldani az ukrán válságot” – mondta a lengyel kormányfő.

A magyar miniszterelnök szerint a visegrádi szövetséget az energiaunió újíthatja meg. A négy ország közösen tárgyal majd az oroszokkal a gáz- és olajárról. Ukrajnának pedig segítséget adnak júliustól, az elszámolási viták miatt ugyanis az oroszok júliustól valószínűleg nem szállítanak gázt Ukrajnának. Magyarország és Szlovákia ezért már megfordította a vezetékrendszer folyásirányát, és már nyugatról is érkezik gáz Ukrajnába. „Az első gázválság tanulságait levontuk, a szakértők utasítást kaptak arra, hogy a gázválság megoldásait sürgősen dolgozzák ki” – jelentette ki Orbán Viktor.

A visegrádi országoknak a NATO fegyverkezési programjáról is meg kell még állapodni. A magyar álláspont szerint nincs háborús fenyegetés Oroszország részéről, ezért nincs szükség fegyverkezésre és NATO-alakulatok telepítésére se. A másik három tagállam szerint viszont a hadi fejlesztés időszerű. A cél az, hogy 2016-tól közös visegrádi alakulat álljon fel. „A tagországok védelmi kiadásait nem csak növelni kell, hanem hatékonyabbá kell tenni a felhasználást. Ezzel egyrészt az adófizetőknek tartozunk, másrészt ez is kell a visegrádi együttműködés hatékonyabbá tételéhez, ha egyszer meg tudunk egyezni az új beszerzési programokról” – mondta a cseh miniszterelnök.

A visegrádi országok vezetői legközelebb egy hónap múlva, Budapesten találkoznak. Addig a fegyverkezéssel, az energiaunióval és az ukrán válsággal kapcsolatban is egységes álláspontot akarnak kialakítani. A Hír TV-t Nagy Benedek tudósította Pozsonyból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!