2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Orbán: Úgy tűnik, az unióban a bűnözők fontosabbak

Embertelen és megalázó a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés – ezzel az indokkal marasztalta el Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága. A gyilkosok ítéletét 25 év után felül kell vizsgálni. Orbán Viktor felháborítónak nevezte a döntést.

Megalázó a gyilkosok tényleges életfogytiglani ítélete – ezt mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága. A testület azért marasztalta el Magyarországot, mert hiányolja, hogy nincs lehetőség az ítéletek felülvizsgálatára 20-25 évente. Orbán Viktor felháborítónak nevezte a döntést, ami szerinte azt mutatja, hogy Strasbourgban a bűnözők fontosabbak az áldozatoknál.

Magyar László három idős embert ölt meg, ezért kapott tényleges életfogytiglani börtönt 2010-ben. Az eljárás 8 évig tartott, a 48 éves férfi ügyvédje ezért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Strasbourgban 6 ezer euró kártérítést ítéltek meg a férfinak. Az ítéletben azt is kifogásolták, hogy a magyar Btk. legszigorúbb büntetésénél nincs lehetőség az ítéletek felülvizsgálatára 20-25 évente. Ez a testület szerint megalázó és embertelen.

„Én úgy gondolom, hogy ez egy előremutató döntés, a tényleges életfogytiglan intézménye súlyosan jogsértő, ugyanakkor már rögtön az elején hangsúlyoznám, hogy nagyon sok félreértés szokott lenni, sok indulatot szokott kiváltani ez a téma, tehát hangsúlyozandó, hogy senki nem fog kijönni a börtönből a folyományaképpen. Strasbourg semmilyen elítélést nem vizsgált felül, mindösszesen azt írta elő, hogy azokat, akiket tényleges életfogytiglanra ítélnek súlyos bűncselekmények elkövetéséért, azoknak a büntetésük indokoltságát egy bizonyos idő után megfelelő garanciákkal körülbástyázott eljárások keretében felül kell vizsgálni. Aztán hogy ezek az emberek kijönnek vagy nem, ez annak a függvénye, a független bíróságnak a döntése lesz” – mondta Karsai Dániel, Magyar László ügyvédje.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Magyarországnak felül kell vizsgálni a szabályozást. Az alkotmányjogász szerint ez viszont az áldozat emberi méltóságához való jogát venné semmibe. „Ebben az esetben fennáll a veszélye annak, hogy egyes bűnözők tekintetében ez bátorítólag fog hatni, mert lehet, hogy eddig valakit elrettentett a tényleges életfogytig tartó büntetés, lehet, hogy valakit nem, de akit elrettentett, ezután nem fogja” – mondta a Hír TV-nek Csevák Csaba alkotmányjogász.

Orbán: Felháborító

A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés 2011-ben került bele az alaptörvénybe. Épp azért, hogy a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői soha többé ne jelenthessenek veszélyt a társadalomra. Orbán Viktor szerint ezért elfogadhatatlan Strasbourg döntése.

„Úgy tűnik, hogy Brüsszelben és Strasbourgban, tehát az Európai Unióban a bűnt elkövető emberek jogait az ártatlan emberek és áldozatok érdeke elé helyezik. Ez elfogadhatatlan, ez az egyik ok, amiért Európában nem szeretik sem Brüsszelt sem az Európai Bíróságot. Úgyhogy a magyar kormány nevében ezt a leghatározottabban vissza kell majd utasítanunk és meg kell védeni azt az intézményt, amit úgy hívnak, hogy életfogytig tartó szabadságvesztés” – fogalmazott a miniszterelnök.

1999-ben még csak egy olyan elítélt volt Magyarországon, akinek hátralévő életét börtönben kell leélnie, tavaly már 46. Köztük vannak a brutális kegyetlenséggel kivégzett Szita Bence gyilkosai, a romagyilkosságok vádlottjai és az a kulcsi férfi is, aki családját irtotta ki két éve.

A tényleges életfogytiglani szabadságvesztés intézményét korábban a szocialista Tabajdi Csaba és Göncz Kinga is megtámadta az Európai Unióban. Az EP szocialista–liberális–zöld–kommunista többsége ki is mondta, hogy a magyar kormánynak módosítania kell az alaptörvényt, amelybe bekerült a büntetési tétel. Az Emberi Jogok Európai Bírósága azonban akkor azt mondta ki, hogy a tényleges életfogytiglan elve nem ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével.

Gulyás: A kormány ragaszkodik az életfogytiglanhoz

A magyar kormány a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőivel szemben továbbra is ragaszkodni fog a tényleges életfogytiglani büntetéshez – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában az Országgyűlés alelnöke. Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarországon az elnöki kegyelem lehetősége mindenki számára adott. Vagyis elviekben akár a tényleges életfogytiglanra ítélt személy is szabadulhat a büntetés végrehajtása alól. „Az intézmény lényegét illető törvénymódosítást semmilyen emberi jogi bírósági módosítás alapján nem tudunk elfogadni. Azt én nagyon fontosnak tartom – egyébként ez sem élvezi a társadalom többségének támogatását –, hogy halálbüntetés nincs és Magyarországon ne is legyen soha, ugyanakkor azt meg indokoltnak tartom, hogy ha valaki ilyen súlyos bűncselekményeket követ el – másokat megöl, meggyilkol –, nagyon fontos a társadalom védelme érdekében, hogy akár élethossziglan börtönben maradhasson” – mondta Gulyás Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Kétes üzleti ügyei mellett újabb részletekre derült fény Deák Boldizsár múltjából. A Tisza Párt alelnöke, akivel Magyar Péter összeállt politikusi karrierje érdekében, ügynök és besúgó lehetett. Az újabb fejleményekről Kacsoh Dániel, Pindroch Tamás és Lentulai Krisztián is elmondják véleményüket a Vezércikkben.
Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet több tucat rakétát lőtt ki izraeli állásokra. Az egyre mérgesedő iráni és izraeli konfliktusról Kovács Tamás, az NKE Rendészettudományi Kar Rendészetelméleti és Történeti Tanszékének egyetemi docense beszélt a HírTV stúdiójában. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!