2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Orbán: Úgy tűnik, az unióban a bűnözők fontosabbak

Embertelen és megalázó a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés – ezzel az indokkal marasztalta el Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága. A gyilkosok ítéletét 25 év után felül kell vizsgálni. Orbán Viktor felháborítónak nevezte a döntést.

Megalázó a gyilkosok tényleges életfogytiglani ítélete – ezt mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága. A testület azért marasztalta el Magyarországot, mert hiányolja, hogy nincs lehetőség az ítéletek felülvizsgálatára 20-25 évente. Orbán Viktor felháborítónak nevezte a döntést, ami szerinte azt mutatja, hogy Strasbourgban a bűnözők fontosabbak az áldozatoknál.

Magyar László három idős embert ölt meg, ezért kapott tényleges életfogytiglani börtönt 2010-ben. Az eljárás 8 évig tartott, a 48 éves férfi ügyvédje ezért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Strasbourgban 6 ezer euró kártérítést ítéltek meg a férfinak. Az ítéletben azt is kifogásolták, hogy a magyar Btk. legszigorúbb büntetésénél nincs lehetőség az ítéletek felülvizsgálatára 20-25 évente. Ez a testület szerint megalázó és embertelen.

„Én úgy gondolom, hogy ez egy előremutató döntés, a tényleges életfogytiglan intézménye súlyosan jogsértő, ugyanakkor már rögtön az elején hangsúlyoznám, hogy nagyon sok félreértés szokott lenni, sok indulatot szokott kiváltani ez a téma, tehát hangsúlyozandó, hogy senki nem fog kijönni a börtönből a folyományaképpen. Strasbourg semmilyen elítélést nem vizsgált felül, mindösszesen azt írta elő, hogy azokat, akiket tényleges életfogytiglanra ítélnek súlyos bűncselekmények elkövetéséért, azoknak a büntetésük indokoltságát egy bizonyos idő után megfelelő garanciákkal körülbástyázott eljárások keretében felül kell vizsgálni. Aztán hogy ezek az emberek kijönnek vagy nem, ez annak a függvénye, a független bíróságnak a döntése lesz” – mondta Karsai Dániel, Magyar László ügyvédje.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Magyarországnak felül kell vizsgálni a szabályozást. Az alkotmányjogász szerint ez viszont az áldozat emberi méltóságához való jogát venné semmibe. „Ebben az esetben fennáll a veszélye annak, hogy egyes bűnözők tekintetében ez bátorítólag fog hatni, mert lehet, hogy eddig valakit elrettentett a tényleges életfogytig tartó büntetés, lehet, hogy valakit nem, de akit elrettentett, ezután nem fogja” – mondta a Hír TV-nek Csevák Csaba alkotmányjogász.

Orbán: Felháborító

A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés 2011-ben került bele az alaptörvénybe. Épp azért, hogy a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői soha többé ne jelenthessenek veszélyt a társadalomra. Orbán Viktor szerint ezért elfogadhatatlan Strasbourg döntése.

„Úgy tűnik, hogy Brüsszelben és Strasbourgban, tehát az Európai Unióban a bűnt elkövető emberek jogait az ártatlan emberek és áldozatok érdeke elé helyezik. Ez elfogadhatatlan, ez az egyik ok, amiért Európában nem szeretik sem Brüsszelt sem az Európai Bíróságot. Úgyhogy a magyar kormány nevében ezt a leghatározottabban vissza kell majd utasítanunk és meg kell védeni azt az intézményt, amit úgy hívnak, hogy életfogytig tartó szabadságvesztés” – fogalmazott a miniszterelnök.

1999-ben még csak egy olyan elítélt volt Magyarországon, akinek hátralévő életét börtönben kell leélnie, tavaly már 46. Köztük vannak a brutális kegyetlenséggel kivégzett Szita Bence gyilkosai, a romagyilkosságok vádlottjai és az a kulcsi férfi is, aki családját irtotta ki két éve.

A tényleges életfogytiglani szabadságvesztés intézményét korábban a szocialista Tabajdi Csaba és Göncz Kinga is megtámadta az Európai Unióban. Az EP szocialista–liberális–zöld–kommunista többsége ki is mondta, hogy a magyar kormánynak módosítania kell az alaptörvényt, amelybe bekerült a büntetési tétel. Az Emberi Jogok Európai Bírósága azonban akkor azt mondta ki, hogy a tényleges életfogytiglan elve nem ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével.

Gulyás: A kormány ragaszkodik az életfogytiglanhoz

A magyar kormány a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőivel szemben továbbra is ragaszkodni fog a tényleges életfogytiglani büntetéshez – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában az Országgyűlés alelnöke. Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarországon az elnöki kegyelem lehetősége mindenki számára adott. Vagyis elviekben akár a tényleges életfogytiglanra ítélt személy is szabadulhat a büntetés végrehajtása alól. „Az intézmény lényegét illető törvénymódosítást semmilyen emberi jogi bírósági módosítás alapján nem tudunk elfogadni. Azt én nagyon fontosnak tartom – egyébként ez sem élvezi a társadalom többségének támogatását –, hogy halálbüntetés nincs és Magyarországon ne is legyen soha, ugyanakkor azt meg indokoltnak tartom, hogy ha valaki ilyen súlyos bűncselekményeket követ el – másokat megöl, meggyilkol –, nagyon fontos a társadalom védelme érdekében, hogy akár élethossziglan börtönben maradhasson” – mondta Gulyás Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!