2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Külföld

Orbán: Salvini sikerén múlik Európa biztonsága, ezért nem hátrálhat meg

Ma Európában a legfontosabb kérdés a migráció - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Milánóban.

  • Orbán: Salvini sikerén múlik Európa biztonsága, ezért nem hátrálhat meg

A kormányfő Matteo Salvinivel, a Liga olasz kormánypárt vezetőjével, belügyminiszterrel folytatott munkamegbeszélést, majd az ezt követően tartott közös sajtótájékoztatójukon Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország bebizonyította, hogy lehetséges megállítani a migrációt, bár korábban mindenki azt mondta, hogy ez jogilag és fizikailag sem lehetséges.

Matteo Salvini vállalta azt a történelmi missziót, hogy a migrációt a tengeren is megállítsa, erre korábban egy tengerparti ország sem vállalkozott - közölte a miniszterelnök. Úgy vélte, Matteo Salvini sikerén múlik Európa biztonsága, ezért az olasz politikus nem hátrálhat meg. Ez a bátorság tiszteletet ébreszt bennünk - tette hozzá.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország minden segítséget megad a határvédelemhez Olaszországnak.

Kifejtette: akik bejöttek Európába, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek, haza kell őket szállítani. Brüsszel szerint ez nem lehetséges, de a határvédelemről is ezt mondták - emlékeztetett. Úgy vélte, ez igenis lehetséges, csak akarat és politikai elszántság kell hozzá.

Nem szétosztani, hanem hazavinni kell a migránsokat - hangsúlyozta.

Megjegyezte: Magyarország olyan politikát folytat, amelynek értelmében a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt kell idehozni.

A miniszterelnök kitért rá: Magyarország polgárai nevében köszönetet mondott az olasz belügyminiszternek, hiszen a magyar hűséges fajta és nem felejt, jól emlékszik, amikor az Európai Parlamentben (EP) a magyarokat támadták az új magyar alkotmány miatt, és Matteo Salvini felszólalt, megvédett minket.

A kormányfő kérdésre elmondta: Európában választások lesznek májusban, és nekünk új bizottságra és új Európai Parlamentre van szükségünk a határvédelem és a migráció megállítása érdekében. Más, új szellemi alapokon álló Európára van szükségünk, és hogy milyen szövetségek jönnek létre, azt majd az EP-választás után lehet megmondani, most az a dolgunk, hogy minél több magyar és olasz szavazó szimpátiáját összegyűjtsük az új Európa megteremtéséhez - magyarázta.

Ugyancsak kérdésre Orbán Viktor közölte: a mostani találkozóhoz kérte a Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi hozzájárulását, mert vele vagyunk az Európai Néppártban. Az EPP-ben két tábor van: az egyiket Emmanuel Macron francia elnök vezeti, ő "fel akarja robbantani" az EPP-t, ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja - vélekedett.

Mint mondta, ezzel szemben vagyunk mi, akik meg akarjuk állítani az illegális migrációt. Erről az EPP-ben is nagy vita van, és szeretnénk, ha a mi álláspontunk lenne az általános, és egyértelműen az európai emberek oldalára állnánk, akik nem akarnak illegális migrációt - mutatott rá.

A miniszterelnök kérdésre arról is beszélt, hogy Olaszország erősebb, mint gondolják, az egyik legerősebb Európában. Magyarország és Olaszország mindig jól tudott együttműködni, történelmi hagyománya van az olasz-magyar együttműködésnek, és a választott olasz kormány potenciális partnere Magyarországnak - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!