2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Orbán: Nincs kényszerzubbony, szabadon dönthetünk

A magyar érdekeknek megfelelő döntés született a bankunióról – mondta Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján, miután megállapodtak az unió állam- és kormányfői az euróövezet továbbfejlesztésének menetrendjében.

Megállapodtak az euróövezet továbbfejlesztésének menetrendjében az unió állam- és kormányfői, bár konkrét tervek még nincsenek. A brüsszeli tanácskozás után Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke jelentette be, hogy elfogadták a valódi gazdasági és pénzügyi unió fokozatos útitervét. Ennek értelmében a jövő júniusi európai parlamenti választásokig – a gazdasági növekedés és foglalkoztatás bővítése érdekében – szolidaritási alapot hoznak létre. Ezzel szorosabbra hangolják a tagállamok gazdaságpolitikáját és az egyes országok betétgarancia-rendszerét, illetve kidolgozzák a szerződések betartásának módszerét is.

Az összes magyar szempontot elfogadták

– Nagyon ritka, hogy a magyar miniszterelnök izgalom nélkül vehet részt egy uniós csúcson, de most ez történt – mondta Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök szerint a bankunióról olyan megállapodás született, amelyben az összes magyar szempontot elfogadták: a nem eurózónatagok önkéntesen vehetnek részt a rendszerben és az nem okoz versenyhátrányt Magyarországnak.

– Az a helyzet, hogy minden szempontunkat elfogadták, és a tanácskozást lezáró záródokumentumban mindegyik olvasható is – közölte Orbán Viktor. Azt kell mondanom tehát, hogy a magyar nemzeti érdekeket sikerült érvényesíteni – tette hozzá a miniszterelnök. Nincs kényszerzubbony, szabadon dönthetünk a bankunió végleges formájának megismerése után, hogy akarunk-e belépni, vagy sem – hangsúlyozta a kormányfő.

2013 jó év lehet a magyar gazdaságnak

A miniszterelnök a magyar gazdaságról azt mondta, a jegybanki kamatdöntések miatt csökkenni fognak a hitelkamatok és ez megalapozhatja a gazdaság növekedését. A kormányfő szerint a 2013 ezért jó év lehet a magyar gazdaságnak. A legfontosabbnak a hiánycél tartását és a túlzottdeficit-eljárásból való kikerülést nevezte.

– Itteni tárgyalásaim során világossá vált, hogy semmi kétség nincs az Európai Unióban, hogy a 2013-as költségvetésünk hiányszáma az 2,7 százalék alatt marad – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: ezért továbbra is első számú célkitűzésem, hogy kikerüljön Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól, ahová 2004 után sodródtunk be. „Ez az unió belső rendjét ismerve két lépésben történhet meg. A túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülés folyamatát már 2013 tavaszán el akarjuk indítani, hogy az év első felében lezárhassuk” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök újságírói kérdésre azt mondta, nem kíván találgatásokba bocsátkozni a következő jegybankelnök személyéről. Hozzátette, tiszteletben tartja a nemzeti bankot és a jelenlegi elnök lemondását nem fogadná el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!