2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Orbán: Ez négy fél győztes megállapodása

A Budapest–Belgrád-vasútvonal korszerűsítéséről állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök a kínai és a szerb kormányfővel Bukarestben. A Kelet-Közép-Európa–Kína csúcstalálkozóján a kormányfő azt mondta, Európának szüksége van Kína gazdasági jelenlétére a közép-európai gazdasági potenciál kihasználásához.

A vonatok menetideje Belgrád és Budapest között a jelenlegi hét-nyolcról három óra alá csökkenne – ezt célozza a Bukarestben aláírt megállapodás. Orbán Viktor az egyeztetések után megköszönte Kínának az eddigi példátlanul nagy volumenű magyarországi befektetéseket, amelyek az egész Európai Unió versenyképességét is növelik.

– A magyar kormánynak az az álláspontja, hogy az Európai Uniónak szüksége van Kína gazdasági jelenlétére. Ez a mostani megállapodás egy győztes-győztes-győztes-győztes, tehát négy fél győztes megállapodása. Nyer vele Magyarország, nyer vele Szerbia, nyer vele Kína és nyer vele az Európai Unió is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő szerint Közép-Európának jelentős infrastrukturális beruházásokra van szüksége a fejlődéshez, amit jelenlegi helyzetében az eurózóna nem képes finanszírozni.

– Fontos a jelenlegi megállapodás a vasútvonal létrehozásáról, amely összeköti Magyarországot Szerbiával. A projekt mérföldkő Kína és a kelet-közép-európai országok sok évtizedre visszanyúló együttműködésében. Kína vasúthálózata második a világon, az ebben szerzett tapasztalatát tudja megosztani a térséggel – vélekedett a kínai miniszterelnök.

Hozzátette, a három ország munkacsoportot hoz létre, hogy mielőbb elkezdődjön az együttműködés a vasúti áru- és személyszállítás felgyorsítása érdekében Szerbia és Magyarország között. A végig villamosított, kétpályás vasúti pályán óránként 160 kilométeres maximális sebességet tesz lehetővé Belgrád és Budapest között.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!